Видалили нирку, щоб врятувати життя. Львівські лікарі 7 годин оперували хлопчика з пухлиною

3443 0
У середині березня животик у Марка різко виріс. На той момент у лікарні Краматорська вже неможливо було пройти жодних обстежень.
фото: зусдмц

фото: зусдмц

Лікарі Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру видалили пухлину у 2-річного хлопчика з Краматорська. Уже понад два місяці він перебуває в львівській лікарні ращом із мамою. Хлопчик потрапив сюди у критичному стані, із важким діагнозом – нефробластома правої нирки. Про це повідомили у пресслужбі медичного закладу.

Проблему у Марка зауважили вже після початку повномасштабної війни. До того він ріс звичайною дитиною, щоправда, живіт мав трішки збільшений, але малюк нормально розвивався, і родина вважала це особливістю його організму. У середині березня животик у Марка різко виріс. На той момент у лікарні Краматорська вже неможливо було пройти жодних обстежень, бо місто постійно обстрілювала ворожа артилерії. Евакуаційним потягом сім’я хлопчика, у якій, крім нього, ще четверо дітей, дістались до Львова. Спочатку усю родину прийняли у Центрі, а зараз багатодітна родина проживає у будинку в Сокалі.

Щоб врятувати життя маленькому пацієнту, медикам довелось видалити утвір разом із ураженим органом. Операція тривала майже 7 годин. За словами онкологині Христини Запоточної, яка лікує Марка, головними скаргами при поступленні було незначне підвищення температури та збільшений живіт. Йому зробили всі необхідні обстеження і розпочали доопераційне лікування хіміотерапією. Після 6 курсів провели контрольне обстеження, яке показало позитивну динаміку: розміри пухлини і кількість метастазів у легенях значно зменшились.

Читайте також: Львівські медики провели перший забір стовбурових клітин у дитини

Зі слів медиків лікарні, нефробластома досить поширене онкологічне захворювання у дітей, проте цей випадок виявився складним через розміри пухлини і її нетиповість.

«Зазвичай, нефробластома розташована у межах заочеревного простору. У Марка ж пухлина проросла заочеревний простір і поширилась до меж печінки, до того ж була щільно спаяна з нижньою порожнистою веною – однією із магістральних судин організму. Інтраопераційно ми також виявили додатковий сечовід. Усе це разом ускладнювало операцію, та нам вдалось успішно виділити та видалити пухлину разом з ниркою», – додав дитячий хірург Орест Лешневський.

Нині, поки Марко з мамою у лікарні, іншими дітками опікується бабуся, якій вдалось виїхати з Краматорська у переддень обстрілу вокзалу. Маленький хлопчик постійно перебуває під опікою онкологів. Його ще чекає тривале лікування у нашій лікарні, проте сім’я сподівається, що він цілком одужає, і вони зможуть повернутись до рідного міста.

Нагадаємо, що напередодні у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі встановили сучасний операційний стіл, вартістю 927 тисяч гривень. Кошти на нове обладнання зібрали волонтери благодійного фонду «Крила надії»

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!