Львівські виставки, які варто відвідати

1631 0
Tvoemisto.tv підготувало кілька виставок, які варто відвідати у Львові.
ФОТО: ТВОЄ МІСТО

ФОТО: ТВОЄ МІСТО

Виставка народної ікони на склі з колекції Остапа Лозинського «Крихкіші за скло»


У Львові в музеї народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького триває виставка, присвячену львівському іконописцю Остапу Лозинському.

Одну з найбагатших сучасних колекцій української ікони на склі з Покуття, Гуцульщини та Буковини зібрав Остап Лозинський (1983-2022) за останніх десять років свого життя. Основу колекції заклали його батьки – Тарас та Роксоляна Лозинські – відомі львівські цінителі та збирачі українського мистецтва. На час, коли Остап серйозно зацікавився колекціонуванням, їхня збірка нараховувала сімнадцять ікон. 

Виставка триватиме до 26 травня 2024.

«Війна. Начерки. Сакральність Щоденності»

До 24 березня у Центрі Шептицького (вул. Стрийська, 29 / вул. Козельницька, 4) триває серія графічних замальовок та начерків, які відображають сучасну дійсність та боротьбу українців з російськими загарбниками. 

Авторка проєкту — Уляна Креховець. Художниця, іконописиця, дизайнерка, керівниця мистецьких проєктів та програм відділу розвитку Українського католицького університету, викладачка Іконописної школи «Радруж» УКУ.

«Не претендуючи на вираження художнього таланту, ці наївні замальовки були моїм способом спілкування зі світом, потужним інструментом для збереження емоційного стану, підтримкою витривалості та утвердженням віри у перемогу правди та добра. Ці начерки стали хронікою подій та переживань, які пронизали моє усвідомлення війни», – зазначила авторка проєкту.

«Земля Свята»

У Національному музей ім. Андрея Шептицького, що на просп. Свободи, 20 триває виставка художника Петра Сипняка. У своїй картинах він закликає до переосмислення поняття земля як святого дару небес кожному народові і кожній людині, зокрема, — за правом народження на цій землі, господарювання її ресурсами, збереження та успадкування майбутніми поколіннями.

Земля постає у нових творах митця, мов священний обʼєкт культового замилування та поклоніння хлібороба, скотаря, ремісника у широкому значенні Людини розумної, яка народжена плекати Божий сад, яким є наша Земля, а не руйнувати його.  Виставка триватиме до 14 квітня. 

«Світи близькі і далекі»

У Львові на пл. Старий Ринок, 7 в Shum Art Gallery триває виставка, де можна побачити майже дев’яносто робіт українсько-американського графіка Якова Гніздовського (Пилипче, Тернопільщина, 1915 – Нью-Йорк, США, 1985), створених протягом 1947-1985 років здебільшого в техніці дереворізу, а також лінориту. Експозиція доповнена рідкісним стародруком XVIII століття з рідного села Якова Гніздовського, а також афішами, екслібрисами та книжками, над оформленням яких працював художник протягом 1960-1980-х років.

Вартість: 50 гривень, пільговий – 25 гривень

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!