Як обробляти рану при пораненні. Інструкція МОЗ

3800 0
Найперше потрібно оглянути рану та зупинити наявну кровотечу.
Фото: Pexels

Фото: Pexels

У Міністерстві охорони здоров’я роз’яснили, як потрібно проводити первинну обробку ран у разі отрмання колотої, різаної чи вогнепальної рани кінцівок, оскільки ризик поранення в умовах воєнної агресії є дуже високим. 

Читайте також: У Львові «швидка» змогла приїхати на виклик про пожежу лише після відбою повітряної тривоги

Найперше потрібно оглянути рани, і якщо наявна масивна зовнішня кровотеча, варто зупинити кровотечу за допомогою прямого тиску на рану, допоки не знайдете можливості використати кровоспинний джгут, турнікет чи стислу пов'язку.

Якщо з рани незначна кровотеча – слід накласти пов'язку, що тиснутиме на рану, використовуючи для цього серветки (стерильні, за наявності) та еластичний чи простий бинт.

Якщо у рану потрапили дрібні предмети, спробуйте при можливості їх легко видалити.

Роблячи у наступні дні перев’язки, ділянку навколо рани потрібно обробляти, використовуючи один з трьох препаратів:

  • хлоргексидин біглюконат;
  • повідон-йод;
  • 70% розчин етанолу.

 

Читайте також: Дитяча лікарня на Орлика у Львові лікує діток з осколковими пораненнями

Слід бути пильними при обробці рани, щоб антисептики не потрапили безпосередньо в рану, інакше вони спричинять хімічний опік.

Медики рекомендують дати постраждалому знеболювальне, якщо він раніше його не приймав.

Фахівці наголошують, що якщо пошкодження є великим та рана не загоюється, слід якомога швидше звернутися за медичною допомогою.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!