15 тисяч гривень на рік. Як ОСББ може заробляти на смітті. Інструкція

9824 0
Tvoemisto.tv зібрало корисні поради, як ефективно сортувати сміття та ще й заробляти на цьому додаткові гроші.
Фото: ecoukraine.com.ua

Фото: ecoukraine.com.ua

Сьогодні під час прес-конференції очільники ОСББ Василь Прусак (вул. Роксоляни, 57), Тарас Колодій (вул. Тичини, 15) та активістка Zero Waste Lviv Юлія Юрченко поділилися порадами, як оптимізувати сортування сміття та заробляти на цьому гроші.

З чого почати

Найпростіше розпочинати зі збору паперу. Найпростіша схема: мешканці складають папір у відповідний контейнер у  під’їзді. Згодом посередник забирає сировину і платить за неї.

Важливо! Слід поінформувати мешканців, що вкидати, а що – ні. Наприклад, посередник не приймає лотки для яєць або упаковки Tetra Pak. Також слід домовитися про мінімальний обсяг вивезення. Папір приймають по 2-2.50 гривні за кілограм.

Читайте також: П’ять фактів про приховані можливості ОСББ

Де взяти контейнери

Контейнери з п’ятишарового картону можна купити у компаній «Green Box», «EcoEst», «Зелений птах», «Україна без сміття», ЕКО-Львів. Ціна одного контейнера складає 21-150 гривень.

Куди здавати папір

Найчастіше ОСББ звертаються до «Green Box», «EcoEst» (063-075-04-67) та «Чистий світ» (068-256-45-03). Можна знайти й інших підприємців. Рекомендують обдзвонити кількох, аби знайти найоптимальніший варіант.

Скільки можна заробити

Досвід Василя Прусака показує, що  вже за перший місяць можна отримати понад 100 гривень при умові, що не всі мешканці будинку здаватимуть сміття. За розрахунками Інституту міста, якщо усі мешканці будинку на 108 квартир сортуватимуть папір, то за рік можна заробляти понад 15 тисяч гривень. Слід додати, що кожна квартира за місяць продукує 6 кілограм паперового сміття.

Читайте також: 50% економії на опаленні. Приклади успішних енергоефективних ОСББ у Львові. Фото

Оплата вивозу сміття з баків

Кожен будинок сплачує 30 тисяч на рік за вивезення сміття. Слід додати, що компанії не гарантують сортування сміття, адже мешканці і самі часто не сортують сировину. Утім, компанії отримують гроші за вагу, тому їх цікавить сортування пластику і скла, на яких можна одразу заробити гроші. Саме тому баки для скла та пластику є закритими. Якщо мешканці почнуть сортувати сміття самостійно, то показник у 30 тисяч можна буде зменшити в рази.

Що сортувати, окрім паперу

Окрім паперу мешканці можуть самостійно сортувати також скло, пластик, батарейки. Зароблені гроші можна використовувати на благоустрій будинку та прибудинкової території. Пластик приймають за 2 грн/кг, а склобій – 0.3-0.6 грн/кг. Василь Прусак зазначив, що планує сортувати органічні відходи та перетворювати їх на біогаз, що дозволить щорічно економити 250 тисяч гривень на теплі та 120 тисяч – на гарячій воді.

Читайте також: Українці отримуватимуть субсидії на послуги ОСББ

Оскільки позитивний досвід вже є, активісти запрошують усіх львів'ян долучитися до ініціативи. 

Підготував Ярослав Сиваківський


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!