За яких умов приїжджає «швидка» і коли можуть відмовити у виклику у Львові

2222 0
Спочатку визначають стан людини диспетчери «гарячої лінії» 103, куди подзвонив сам хворий чи хтось із його близьких.

Упродовж доби на телефонну лінію 103 Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф надходить близько півтора тисячі викликів. Але медики виїжджають не на всі із них, спричиняючи часом гнів і навіть обурення у тих, хто занедужав і просить про невідкладну допомогу. Як пояснив у коментарі Tvoemisto.tv керівник екстреної медичної допомоги Львівщини Андрій Васько, згідно з правилами, бригада медиків виїжджає на екстрені виклики, тобто до тих пацієнтів, які перебувають на межі життя і смерті.

Визначають стан людини диспетчери «гарячої лінії» 103, куди подзвонив сам хворий чи хтось із його близьких. Зокрема, диспетчер розпитує людину про симптоми, а потім вирішує, чи відправляти на гаджет бригади станції швидкої допомоги інформацію про причину виклику, а також дані про вік та адресу особи.

Критичний стан – це коли у пацієнта є зупинка дихання, масивна кровотеча або інша ситуація, за якої є безпосередня загроза життю людини. Екстрені виклики – це ситуації, коли несвоєчасне надання допомоги може призвести до критичного стану, різко погіршити стан здоров'я.

Читайте також: Чому медики «швидкої» не приїжджають на усі виклики

Також є не екстрений стан пацієнта, коли той потребує огляду лікаря (трапляється при підвищенні артеріального тиску, підозрі на пневмонію). В інших випадках диспетчери можуть порадити недужому звернутися до сімейного лікаря.

«Швидка» екстреною медичною допомогою і з медичного таксі перетворилась в аварійно-рятувальну службу, яка гарантовано приїде до всіх, у кого життя під загрозою. Йдеться про всі масивні кровотечі, відсутність дихання, серцебиття, гострі мозкові інсульти, але не хронічні стани чи паліативні виклики. За радянських часів медик на швидкій допомозі був зобов’язаний виїжджати на кожний виклик і навіть вирішували чиїсь соціальні проблеми. Якщо б ми так працювали надалі, то не змогли б реально рятувати тих, кому це дуже потрібно. Наприклад, міряючи тиск чи температуру, не надали б необхідної допомоги жертвам ДТП», – каже Андрій Васько.

Нагадаємо, що Tvoemisto.tv дізналося, як працює «швидка» та чому вони відмовляються вколоти заспокійливі ліки тим, хто про це просить у матеріалі.

Ольга Шведа

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!