Київ

Забудовник «Будинку з комахами» розібрав частину третього поверху будівлі

2530 0
Поки активісти просили департаменти та відомства надати статус задля збереження пам'ятки, забудовник встиг розібрати частину споруди.
Фото: Дмитро Перов

Фото: Дмитро Перов

Забудовник пам’ятки архітектури на вулиці Володимирській, 93 – «Будинку з комахами» 1893 року, встиг розібрати частину третього поверху. Про це повідомили у «Мапі Реновації».
 
Активісти руху розповіли, що очікують на відкриття кримінального провадження з приводу незаконного пошкодження об'єкта культурної спадщини.
 

Нагадаємо, сьогодні вранці міський благоустрій прибрав незаконні риштування на споруді.

Додамо, три дні тому комунальники прибрали будівельний паркан біля «будинку з комахами». Забудовник, попри припис благоустрою про припинення будівельних робіт, демонтував повністю два поверхи та сходи правого під’їзду пам’ятки.

Як ми повідомляли, 13 квітня стало відомо, що у Києві на вулиці Володимирській, 93 зносять будинок Марії Станіславської, також відомий як «Будинок з комахами». 

Департамент охорони культурної спадщини КМДА виступив з вимогою припинити знесення будинку і звернувся до правоохоронних органів. Було винесено припис про припинення робіт.

20 квітня роботи з демонтажу будинку відновилися попри приписи Департамент охорони культурної спадщини КМДА.

Також, як стало відомо, після того, як з будмайданчика забрали будівельну техніку, демонтаж будинку продовжився вручну.

У Департаменті охорони культурної спадщини КМДА наполягають, що будинок набув статусу об'єкта культурної спадщини м.Києва. Водночас у Міністерстві культури заявили, що облікова документація на «Будинок з комахами» для внесення його до Державного реєстру нерухомих пам’яток України наразі на розгляд МКІП не надходила.

У міністерстві зазначають, що згідно з чинним Порядком обліку об’єктів культурної спадщини, Уповноважений орган (в цьому випадку – Київська міська військова адміністрація) зобов’язаний забезпечити складання облікової документації на щойно виявлений об’єкт культурної спадщини у строк, що не перевищує трьох років з дати занесення об’єкта культурної спадщини до Переліку об’єктів культурної спадщини (пункт 10 Розділу ІІ Порядку).

У 2021 році Департамент охорони культурної спадщини КМДА вніс будинок до Переліку пам’яток м. Києва за Голосіївський районом. У 2022 році Окружний адміністративний суд міста Києва позбавив будинок цього статусу, однак рішення у справі 640/22099/21 так і не набрало чинності. Офіс Генерального прокурора на початку 2023 року подав апеляційну скаргу, а Шостий апеляційний адміністративний суд продовжив розгляд справи.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!