«Зима буде важкою, бо росія використовує холод як зброю», – Шмигаль

1590 0
Премʼєр міністр закликав українців ретельно підготуватись до зими.
Фото: ВВС

Фото: ВВС

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль закликає українців запастися теплим одягом, свічками, ліхтариками й батарейками, аби легше пережити зиму 2022-2023, бо вона буде важкою через намагання росії залишити Україну без електроенергії й тепла для тиску холодом. 

Джерело: Телеграм-канал Дениса Шмигаля 

«Не будемо прикрашати дійсність: ця зима буде важкою. Тому ще раз закликаю всіх ретельно готуватися до зими. Бажано, аби в кожній родині був запас необхідних базових речей: теплий одяг, свічки, ліхтарики, батарейки. Це важливо підготувати на випадок, якщо внаслідок масованих ракетних обстрілів зникне світло чи тепло», – сказав він.

Читайте також: Що робити без світла, газу та тепла. Перелік необхідних речей

Він заявив, що росія використовує ракети й дрони-камікадзе проти цивільної інфраструктури. Всього за останній три дні зафіксовано 128 обстрілів, унаслідок яких було пошкоджено понад 200 різних об'єктів, серед них – 28 об'єктів енергетичної інфраструктури. Удари завдавалися як по генерації, так і по розподілу електроенергії. Російські війська випустили по українських містах понад сотню ракет і дронів, але завдяки ППО вдалося уникнути критичних пошкоджень – і українська енергосистема функціонує в нормальному режимі.

За його словами, зараз готовність до опалювального сезону по країні — більш ніж 90%. Підготовлені також спеціальні пункти обігріву для населення,розроблено плани евакуації на випадок неможливості швидкого відновлення критичної інфраструктури.

Читайте також: «Запасаємось вугіллям, дровами і бензином», – Козицький

Він закликав після початку опалювального сезону ощадливо використовувати газ та вугілля, хоча це призведе до зниження температури повітря в будівлях. Мінімально допустиме значення буде 16 градусів, а середнє – 18 градусів.

«Від кожного з нас залежить, як ми пройдемо цю зиму. Важливо розуміти, що російські терористи будуть намагатися використовувати холод як свою зброю. У їхній хворій уяві українці, які сидять декілька годин без світла, – це і є перемога. Вони думають, що так змусять нас капітулювати. Цього не буде. Все, що вони зруйнували, ми відновимо», – додав він.

Нагадаємо, на Львівщині напрацьовують механізм щодо заміни обладнання на альтернативні види палива у разі надзвичайних ситуацій під час опалювального сезону. Також розглядають використання мобільних котелень та встановлення пунктів обігріву.  Міський голова Андрій Садовий заявив у коментарі Tvoemisto.tv, що у Львові розробляють комплексну програму, яка б зробила можливим використання альтернативних джерел опалення. Йдеться про опалювання дровами, відходами деревини, вугіллям тощо. Крім того, планують закупляти тисячі «буржуйок» для забезпечення міста.

Яким буде опалювальний сезон 2022-2023 року та як зміняться ціни на газ, читайте тут. А про те, як працюватиме нова система оповіщення, чи перевірили й усунули недоліки в облаштуванні укриттів у освітніх закладах та житлових будинках, чим небезпечні «буржуйки» та як їх правильно встановлювати, читайте в інтерв’ю речника Головного управління ДСНС у Львівській області Віталієм Туровцевим у програмі «Тема тижня» на Tvoemisto.tv.

Антоніна Костик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!