Чого потребують українці. 5 підказок для залізниці та аеропортів

3210 0
Зростання мобільності означає кращі можливості подорожей Україною та кращі умови життя для всіх громадян держави.

Постійний користувач послуг залізниці та авіакомпаній Євген Глібовицький розмірковує про те, які новації потрібні транспортній інфраструктурі України, аби сполучення всередині держави та рівень комфорту для пасажирів піднести якісно новий рівень.

Вражає, наскільки зросла мобільність українців загалом та активнішої частини українського суспільства зокрема. Всього шість років тому, коли УЗ перед Євро-2012 запускала Хюндаї, експрес на Львів заповнювався на 25-35% і не всі були впевнені, що він виживе. Зараз маємо 5 (!) щоденних пар експресів між Львовом і Києвом, а квитки краще брати заздалегідь. Дніпро, Запоріжжя, Харків, Одеса, Краматорськ – дефіцитні напрямки. Нічні потяги переповнені, попри високі ціни на квитки. Переповнені потяги на Маріуполь і Ужгород. Лише за ніч всю країну перетинають нові залізничні експреси Костянтинівка-Івано-Франківськ чи Харків-Рахів. Автобусні лінії розширюють мережі, а з лібералізацією ринку цей ріст може стати вибуховим. На трасах відчутно більше автівок. Аеропорти дають щорічний приріст пасажиропотоку, який вимірюється десятками відсотків, а сукупна кількість пасажирів ставить рекорди, навіть попри втрату аеропортів Донецька, Луганська, Сімферополя і Севастополя.

Читайте також: Володимир Омелян про Ryanair й автобани через Львівщину

Це зростання – наслідок якісних змін в діловому житті. Цінність часу стає вищою, динаміка відносин зростає. Це важливо не тільки для активних українців, результати зростання мобільності означають кращі можливості та кращі умови життя для всіх українців.

Дуже чекаю на 5 новацій:

1. Що(одно/дво/три)годинний тактовий розклад залізничних експресів за основними напрямками (Київ > Львів, Харків, Дніпро, Одеса) разом з появою некиївських експресів (Харків-Краматорськ, Харків-Дніпро-Запоріжжя, Одеса-Львів чи Чернівці-Львів-Ужгород, наприклад). Для цього дуже важливо, щоб «Укрзалізниця» могла закупити кілька десятків нових потягів-експресів. І мені як пасажиру дуже хотілося би бачити «Хюндаї» або принаймні крісла/салони від «Хюндаїв», якщо це будуть інші потяги. Може, крюківські потяги і мають захований в нутрі подих геніальності, але на ту частину, якої торкаються пасажири, цей геній, на жаль, не дихав.

2. Хотілося б нормального сервісу на вокзалах: працюючих ліфтів та ескалаторів всюди, де є зміна рівня, патрульної поліції з мандатом на безпеку (і без мандату на кришування тіньової ділової активності), мережевих (!) кафе та готелів, безкоштовного звичайного і платного широкосмугового інтернету, платних кімнат для переговорів, платних залів очікувань зі зручними розетками та чистими душовими кабінами, замість канделябрів та шкіряних диванів «па-багатаму». І наведення порядку з доступом легальних таксі на вокзали та аеропорти, хоча «Уклон» з «Убером» з часом і самі приб'ють гідру.

3. Щокількагодинні сполучення крупних міст з середніми та курортами рейковими автобусами на 100-150 місць. Львівська залізниця має прототип: експрес Львів-Чернівці, але місця там тільки (псевдо)першого класу – нема ні окремих сидінь (лави), ні столиків, нi wifi, а квитки починають продавати лише за 10 діб до відправлення, тож плануйте як хочете.

Читайте також: Павло Шеремета: якої інфраструктури бракує Львову

4. Збільшення числа зупинок потягів у містах та інтеграція аеропортів із залізницею. Експреси на Захід та Південь з Києва мали б стартувати не з Дарниці, а з аеропорту «Бориспіль». У Львові важливо інтегрувати станцію «Скнилів» та аеропорт. Крім того, в Києві було би добре подумати над зручним пішохідним сполученням станції «Київ-Волинський» із «Жулянами». Потяги мали б робити більше зупинок по містах та передмістях. У Києві аж просяться Видубичі та більше Святошина і Дарниці, Ірпеня та Борисполя (міста). У Львові пора розконсервовувати станцію «Скнилів» та вдихнути нове життя в станцію «Сихів».

5. Часті (5-10 рейсів на день) сполучення літаками між Борисполем і крупними регіональними портами: Дніпром/Запоріжжям, Львовом, Одесою, Харковом. Мені особисто дуже бракує пізньовечірніх (виліт приблизно о 23 годині) рейсів з Києва в регіони та більшої кількості сполучень посеред дня. А за рік-два хотілося б бачити на стало цілорічні прямі рейси хоча б між Харковом, Львовом і Одесою.

Як казав класик: гіперлуптесь – поборете!

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!