Чи варто цього року відправляти до онлайн-школи шестирічок

3690 0
На засвоєння знань учнем працює не лише якісно подана інформація, а й контакт з вчителем, з іншими учнями, так й зі школою взагалі.
Фото: Вільне радіо

Фото: Вільне радіо

Коронакриза триває і є велика ймовірність, що восени діти повернуться до школи і знову сядуть за свої парти, але, на жаль, лише віртуально. І хоча в онлайн освіті є свої позитиви, як наприклад, доступ практично до будь-якої інформації у світі і навіть можливість віддалено навчатися у найкращих університетах світу, але чи справді дистанційне навчання може бути таким самим ефективним, як офлайн? Про усі аспекти онлайн-навчання розповідає психологиня Мар’яна Франко. 

З психологічної точки зору є суттєві небезпеки, які маємо враховувати, якщо дитина навчається лише онлайн. Адже хоч інформаційні технології розвиваються з шаленою швидкістю, наш мозок так швидко не змінюється. Він далі нічим не відрізняється від мозку доісторичної людини і має все ті ж налаштування. А це означає, що необхідно враховувати особливості розвитку психіки у кожному віковому періоді і ретельно підбирати методи.

Читайте також: Час нових рішень? або Чи можна відкривати дитячі садочки у Львові

Зараз найважливіше звернути увагу саме на шкільну освіту. Адже, перш за все, труднощі виникнуть у першачків, яким необхідно буде адаптовуватися до школи двічі – спершу до онлайн-школи, а потім, по закінченню кризи, до реальної. Тому можу порекомендувати батькам шестирічок перед тим, як віддавати дітей до школи, проконсультуватися з дитячими психологами – чи дитина справді психологічно готова до школи? Адже адаптуватися до шкільного процесу залишаючись вдома, повсякчас відволікаючись на іграшки та ігри, буде значно важче. Та й необхідність додатково займатися з дитиною після уроків обов’язково ляже на батьків.

Також потрібно буде, щоб хтось із дорослих постійно супроводжував процес навчання дитини, тобто робив те, що зазвичай робить вчитель – виправляв, коли дитина неправильно тримає олівця чи ручку, допомагав фокусувати увагу, заспокоював, якщо дитина засмутилась через те, що щось не вдається. Тож якщо у вас немає того, хто виконуватиме роль такого тьютора (наставник, репетитор.Ред), то краще почекати ще рік до того часу поки відчинять школи, або ж дитина буде трішки старшою і зможе краще справлятися самостійно. Інакше невдачі під час першого року навчання можуть дуже демотивувати дитину.

Хоча й у дітей, які вже навчаються у молодшій школі, кора мозку, яка відповідає за самоконтроль, все ще недостатньо розвинена. Тому молодшому школяреві теж необхідний контакт вчителем очі-в-очі, який буде допомагати та скеровувати його пізнавальну діяльність та підтримувати увагу. І, повірте, це дуже великий виклик для вчителів, як забезпечити такий супровід онлайн.

Найбільша проблема – це дитині ідентифікувати себе в ролі учня, а вчителя, відповідно, – моделі для наслідування. Адже важливо розуміти, що на засвоєння знань учнем працює не лише якісно подана інформація, а й контакт з вчителем, з іншими учнями, так й зі школою взагалі. Навіть сам ритуал збирання дитини до школи слугує для того, щоб вона переключилася у іншу, більш дорослу роль, адже він виховує у дітей самостійність.

Читайте також: Сильні люди на карантині. Навіть найбільш міцне дерево падає від бурі

Також можуть збільшитись проблеми з навчанням у підлітків. Бо хоча рівень інтелекту та кора мозку старшого школяра є практично такими ж розвиненими, як у дорослої людини, але на перший план виходять проблеми мотивації та особистісної зрілості. І хоча інтернет технології зараз здатні надати підліткам навіть більшу кількість якісної та цікавої інформації, ніж сам вчитель, але тільки старший наставник зможе вірно розставити акценти, захопити темою свого предмету, навчити дитину не просто знати, а мислити!

Окрім того для підлітків дуже важливими є наставники, як приклад для наслідування (згадайте наскільки сильно підлітки захоплюються особистостями блогерів). Тож тут також є дуже важливим контакт з вчителем як з особистістю та авторитетом.

Тож, хоча онлайн-програми можуть суттєво збагатити дитину цікавою інформацією, все ж вони можуть дати відповідь лише на питання: «Що робити?», але тільки вчитель, як людина з досвідом може відповісти на питання: «Як робити?». І, що дуже важливо, на ціннісне питання: «Чому?».

Читайте також: Чи треба брати дітей з окупованих територій на навчання в Україну

Також ситуація з коронавірусом пришвидшила необхідність суспільству поставити важливі питання:

  • Наскільки теперішня система освіти відповідає вимогам часу?
  • Наскільки ефективною може бути освіта онлайн?
  • І, головне, якою ж все ж таки є роль вчителя в сучасній освіті?

Думаю, що завдяки всесвітньому експерименту під назвою «коронавірус», уже скоро ми отримаємо відповіді, які змусять нас переглянути погляди на систему освіти загалом.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!