Як не потонути у смітті або Чому Львову потрібен екопатруль

4835 0
Є вже готовий проєкт ухвали, який напрацьований з експертами та активістами.

Голова екологічної комісії ЛМР Ірина Оршак переконана, поки у місті не діятиме спеціалізована екологічна варта, боротьба зі стихійними звалищами, палінням сухостою нагадуватиме війну з вітряками

Кілька днів тому отримала у приватні повідомлення інформацію про стихійне звалище у районі «Сільмашу», практично на межі із заказником Торфовище Білогорща. Окрім будівельного сміття, іншого непотребу, сюди позвозили ще й рештки свійських тварин. Горами!

Видовище шокуюче. Страшний сморід не давав дихати – ні в масці, ні без неї. Житлові будинки – за якийсь кілометр від цього жахіття. Мешканці розповіли, що викликали поліцію, втім ті навіть не склали акту про правопорушення. Тому врешті написали мені.

У цьому випадку вдалося спрацювати оперативно. Після мого звернення вже наступного дня провели виїзну нараду на місці звалища. Тепер Залізнична і Шевченківська районні адміністрації мають перекрити в’їзди на територію стихійної сміттярки, разом із департаментом ТПВ організувати вивіз та утилізацію небезпечних відходів та органічних решток тварин.

Також районні адміністрації звернуться до органів слідства та обласної влади, щоб виявити порушників. Водночас управління безпеки міста має якнайшвидше встановити відеонагляд та у співпраці з поліцією забезпечити патрулювання території.

Але у Львові ще є багато подібних стихійних сміттярок.Також багато сміття щовесни збирають мешканці, активісти на толоках. Ще більше скарг на паліїв сухостою. Контроль за такими порушеннями ведеться дуже точково.

Наприклад, палії… Якщо мешканці помітили порушника, то мають викликати поліцію, дочекатися прибуття екіпажу, вказати на особу правопорушника, бути присутнім при складанні протоколу. Це забирає чимало часу. Окрім того, далеко не всі хочуть повідомляти про порушення, якщо, наприклад, листя спалює сусід

Тому я знову наголошую, щоб впровадити у Львові спеціалізовану ековарту, яка займатиметься виявленням і попередженням екологічних порушень, їх фіксацією і притягненням винних до відповідальності. Ековарта – це цілий комплекс заходів:

  • Екопатруль, який матиме повноваження патрулювати території, реагувати на порушення;
  • Екологічна гаряча лінія, куди мешканці зможуть повідомляти про екопорушення, отримувати консультації;
  • Промоція екокультури серед населення.

Є вже готовий проєкт ухвали, який напрацювали з експертами та активістами. Зараз він на стадії візування, і дуже сподіваюся що колеги підтримають його. Адже без жорсткого контролю всі заборони щодо поводження зі сміттям, паління сухостою і далі нагадуватимуть боротьбу з вітряками.

Фото з місця стихійного сміттєзвалища біля «Сільмашу»

Публікація в рамках програми висвітлення діяльності Львівської міської ради 

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.
 

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!