Фейки роблять нас сильнішими. Чому ми звітуватимемо про свої помилки

5344 1
У час, коли довіра особливо крихка, важливо розуміти, що надурити можуть не лише умовні вороги, і ретельніше перевіряти інформацію.
Фото: Мар

Фото: Мар'ян Боровець

Редакція «Твоє місто» прийняла рішення щотижня звітувати своїм читачам про помилки, яких ми припускаємось під час роботи. Приводом до цього стала історія з несправжньою скульптурою Божої Матері.

У неділю у Facebook-групі Гарячої лінії Львова з’явився пост про те, що на проспекті Свободи замість зрізаного дерева встановили фігуру Божої Матері. Цю інформацію ілюструвало відповідне фото: Божа Матір, лампадка перед нею. За кілька годин комунальники оглянули довірену їм територію та відзвітувались: статуї немає, а фото, вочевидь, було фотомонтажем. Після цього автора цього неправдивого допису видалили з групи «Гарячої лінії».

Але, на жаль, у фейкову фотографію статуї Богородиці повірило декілька львівських ЗМІ, у тому числі й ми – «Твоє місто» опублікувало цю світлину на своїй Facebook-сторінці.

Ми перепрошуємо в наших читачів за те, що не перевірили інформацію. Зазвичай, таке неприпустимо у нашій роботі. Але оскільки фото було опубліковане в групі «Гаряча лінія Львова», де раніше не помічалось неправдивої інформації, ще й людиною, яка сама раніше працювала в медіа, ми повелися на цю провокацію.

Про проблему фейків у сучасному інформаційному просторі говорять ледь не щодня. Фейки вийшли за межі професійного інтересу журналістів та редакторів і стали глобальною проблемою. Фейки впливають на результати виборів (наприклад, у США), вони можуть сприяти поширенню реальних хвороб (наприклад, вірусу Ебола в Західній Африці). На початку цього року «Твоє місто» навіть створило за підтримки МГО «Інтерньюз Україна» спеціальну інтерактивну гру «Світ фейків». 

Читайте також: Гра «Світ фейків: перевір себе»

Варто пам’ятати, що неправдиву інформацію можуть публікувати не лише боти, а й люди, яких ти знаєш і яким довіряєш. У час, коли довіра особливо крихка, важливо розуміти, що надурити можуть не лише умовні вороги, і ретельніше перевіряти інформацію. Що ми і обіцяємо робити відтепер ще більш пильно.

Мар’ян Боровець, автор допису про Божу Матір на проспекті, раніше працював на декількох львівських телеканалах та радіо, тож цілком розуміється на роботі з інформацією (та небезпекою від необережного поводження з нею). Чи був його допис невдалим жартом, намаганням відправити у неділю комунальників перевіряти, чи є статуя, чи її нема? Чи пов’язана ця історія із цілком реальною статуєю Ісуса, незаконно встановленою на Високому Замку в серпні? Чи могла «Гаряча лінія» ретельніше модерувати дописи, що у ній розміщують (бо окрім журналістів їх читають і звичайні мешканці, які, за великим рахунком, інформацію перевіряти не зобов’язані)?

Ми сподіваємося, що це був лише жарт, а не свідома маніпуляція на дражливу для львів’ян тему. Дякуємо вам, нашим читачам, за уважність та співпрацю – для нас це дуже цінно. Ми свідомі того, що всі помиляються – і ми інколи також. Тому надалі щотижня будемо вас інформувати про свої помилки – хай це буде навіть неправильно написане прізвище або й поширена неправдива інформація.

Фото: Мар'ян Боровець

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
18 Вересня, 2018 08:46
Адріан Та тут неозброєним оком видно, що фейк - тіні від людей значно довші за їхній зріст, а "тінь" від статуї значно менша за її висоту.
Можна було засумніватися, навіть, коли про це пише "авторитет".
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!