Купуйте, поки вигідно, врятуйте надруковане

1871 0
Без нагнітання, кажу, що книги будуть десь вдвічі дорожчі.
Фото: З відкритих джерел

Фото: З відкритих джерел

Письменник, блогер та журналіст Маркіян Прохасько розповідає, чому варто зараз купувати книги та не відкладати на потім те, що давно хотіли придбати, та як «влиття» грошей можуть врятувати видавництво.

Без драми, але купуйте книги. Купіть те, що давно хотіли або що вам потрібно, не відкладайте на потім. Крім того, влийте трохи готівки у видавництва, впевнений, їм зараз це дуже потрібно. Можливо, вони зможуть зробити ще кілька книжкових проектів перед банкрутством чи кількарічною паузою. Нагадую, що мова, культура, книговидання, інформаційний простір – ідентичність держави і народу, а на порожнє місце приходить щось інше, затираючи нашу власну ідентичність. Тому купіть все, що хотіли, все, що зможете. Врешті, можете принести в улюблене видавництво трохи долярів, оплатити видання якоїсь книги тощо.

Читайте також: Це ж просто божевілля. Росія формувала українцям картинку про Україну

Знаю, що зараз «не на часі», проте я трохи кручуся у цьому цеху, і тут і там щось чую. Без нагнітання, кажу, що книги будуть десь вдвічі дорожчі. Це те, що є на тепер. Як буде потім – взагалі не відомо. Я пишу нову книгу, але не думаю, що найближчим часом зможу її видати. Хіба що якось задармо-волонтерсько. І то...

Основна проблема – це значне подорожчання паперу. Моя книга за 400 гривень (хоча я вважаю це дуже вигідною ціною, зважаючи на те, що там 600+ сторінок і кольорові фотографії, і купа всього), якби її видавати десь зараз, коштувала б, мабуть, десь 700 гривень. Подорожчання книг з накладанням на зростання видатків на енергоносії у покупців, можуть призвести до сильного скорочення обороту і дуже великих проблем видавців. Піднімати галузь з нуля буде важче, ніж тримати її хоч якось.

Також ще є знищені друкарні, решта не встигає робити все, що встигалося робитися до повномасштабної війни. Логістика, перевезення з друкарень до видавництв і книгарень, що залежить від вартості пального, дорожчає. Також книги стоять на складах, а склади треба буде опалювати.

Читайте також: У Львові продають раритетне видання Енеїди, щоб зібрати гроші для ЗСУ

Якщо книги не купуватимуть, у видавництв може не бути вільних грошей на опалення, і книги взимку можуть зіпсуватися, їх, імовірно, викинуть. Тому не дайте цьому статися. Накидайтеся на всі варті, на вашу думку, уваги книги – і несіть їх додому.

Звісно, я вагаюся, чи варто до всього піднімати ще і цю тему. Вона драстична, бо нагадує про майбутні труднощі, а зараз літо – і «дайте трохи пожити нарешті». Але... Я апелюю до раціо: купуйте, поки вигідно, врятуйте надруковане, воно з більшою вірогідністю збережеться розпорошене по домівках, влийте готівку у наші видавництва, підтримайте українське.

І до емоціо теж апелюю: книжечки ж.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!