Про сміття, державних мужів, хто винен і що робити

3900 0
Якщо говорити об’єктивно про сміттєвий хаос, який трапився у січні на львівських вулицях, під нашими будинками, то треба визнати: ця ситуація була цілком прогнозована. Питання було лише в часі – коли мандри львівського непотребу із теми для анекдотів виллються в заблоковані для Львова полігони інших міст.
фото: abc.net.au

фото: abc.net.au

Що робити далі? – це на сьогодні основне питання. Можна махати кулаками, можна сипати справедливими словами обурення на адресу винуватців сміттєвої кризи (а їхні імена всім відомі), але відходи від цього не зникнуть самі по собі. Тому головне – дія.

Я вже не раз наголошував, що без чіткої і продуманої стратегії ми не зможемо глобально вирішити сміттєву кризу. Без неї нам і надалі доводитиметься хіба ухвалювати екстрені рішення, щоб Львів не опинився в повному колапсі. Тому паралельно із розміщенням майданчиків для перевантаження та брикетування сміття, що допоможе забирати відходи з-під вікон львів’ян та попередити епідеміологічне та екологічне лихо, потрібно негайно напрацювати цю покрокову стратегію.

При її розробці можна зважити на досвід поводження із ТПВ за кордоном. Наприклад, у Польщі. Днями був на зустрічі із представниками Любліна, Кракова і  Варшави. За її результатами наведу деякий фактаж.

Вторинна сировина, що йде на переробку, в Польщі складає 46% від усіх ТПВ. У Любліні здійснюють лише механіко-біологічну переробку  на приватному заводі. У результаті, із 124 тис. тонн сміття у рік лише близько 20 тисяч (16%) відправляють на захоронення на полігоні. Вартість вивозу сортованого сміття для мешканця багатоповерхівки вартує 12 злотих (близько 70 грн), приватного сектору  – 30 злотих з людини в місяць. Вивіз несортованого сміття обходиться дорожче. Усі оператори-перевізники – приватні фірми.

У Варшаві діє комунальний завод, де відбувається компостування та спалювання відходів. Працюють три фірми-перевізники, яким місто платить 500 злотих за тонну сміття. Мешканці платять 10 злотих з особи в місяць за сортоване сміття, 12 злотих – за несортоване. Також місто доплачує перевізникам 10% від вартості їхніх послуг.

Краків має два сортувальних підприємства – компостувальне і сміттєспалювальне. Місто продукує 320 тисяч тонн щороку, з них лише 16 тис. тонн  (5%) йде на захоронення на полігон. Мешканці платять 12 злотих з людини за сортоване і 17 злотих за несортоване сміття. Місто при цьому нічого не доплачує. Завод виробляє електроенергію та теплопостачання.

Ця інформація є корисною у кількох моментах:

Перше – дає розуміння, що Львову потрібно знайти не лише землю під завод, а й визначитися із типом підприємства. Від цього залежатиме і вартість проекту. Кракову завод обійшовся у близько 5 млрд гривень. Аналог люблінського залежно від потужностей може вартувати від 300 до 700 мільйонів.

Друге –уже зараз потрібно впроваджувати систему сортування сміття у Львові. Для цього потрібно зобов’язати всіх операторів-перевізників встановлювати роздільні контейнери на всіх  сміттєвих майданчиках міста – для початку бодай на дві фракції (вторсировинна та інше). Цього буде достатньо , щоб майже 50% відходів ішли не на полігони, а на переробку. Цедасть змогу економити.

Третє –поляків заохочують до сортування сміття меншою платою за вивіз відходів. Нам же варто почати роз’яснювальною роботи з мешканцями щодо сортування відходів.

А ще варто інформувати для чого влада робить той чи інший крок. Тоді менше буде маніпуляцій та криків зрада. Більшість людей насправді не розуміють і не знають, що відбувається, але готові обговорювати і спільно обдумувати конструктивні пропозиції.

До речі, ми провели опитування, до якого залучили кілька тисяч львів’ян. Таким чином дізналися думку самих мешканців про сміттєву кризу і про шляхи її вирішення. Про результати анкетування  обов’язково повідомимо, адже вони дуже цікаві.

Думати є над чим. Але діяти треба негайно, бо інакше, тільки на возінні відходів ми врешті витратимо стільки коштів, що вистачило б на будівництво заводу.

І, нарешті, сміттєвим колапсом у Львові зайнялося вище керівництво держави(а можливо воно давно ним займається?). Коротко про господарську, а не політичну сторону візиту прем’єр-міністра України:

-  Прийняли рішення виділитиЛьвовуземельну ділянку площею 12,5 га на території «Сірки» в Яворівському районі для будівництва нового полігону для ТПВ і комплексу по сміттєпереробці

-  Міський голова взяв на себе зобов’язання протягом 6-ти місяців збудувати цей полігон і лінію сортування

-  Погодили з представниками місцевих громад про початок робіт з рекультивації Грибовицького сміттєзвалища із залученням Державної служби з надзвичайних ситуацій

-  І не погодили з цими представниками вивезення сміття на старий полігон до будівництва нового – навіть під гарантії прем’єра…


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!