Приміська електричка врятує Львів від заторів і проблем із громадським транспортом

24394 0
Зі станції Сихів до станції Підзамче можна буде добратися за пів години, із зупинки (Рясне) Батарівка до станції Львів – майже за 13 хвилин.
Фото: Економічна правда

Фото: Економічна правда

Львів долучили до державної програми City Expres. Місто має можливість отримати 10 поїздів і запустити міську електричку. Однак після вторгнення росії проєкт довелося заморозити. Помічник нардепа Ростислава Тістика і голови депутатської комісії транспорту, зв’язку та міської мобільності ЛМР Ігоря Зінкевича Святослав Товстига, який є координатором цього проєкту, розповів, куди їздитиме міська електричка, як часто і чому важливо не зупиняти цей процес.

Що таке City Express

City Expres – це проєкт, який має на меті вирішити проблеми неякісних міських і приміських перевезень, завантаження міського трафіку в містах-мільйонниках, а також покращити доступність громадського транспорту для маломобільних груп населення.

1 жовтня 2021 року АТ «Укрзалізниця» оголосила тендер в системі Prozorro на закупівлю 80 нових приміських та регіональних поїздів. До участі в тендерній закупівлі запросили провідних світових виробників. Запити на комерційні пропозиції надіслали компаніям Siemens, Stadler, Alstom, Pesa, Skoda та Крюківському вагонобудівному заводу.

60 закуплених поїздів планують задіяти в проєкті City Express, ще 20 запустити на наявних і нових регіональних маршрутах. Львів у межах реалізації цього проєкту мав отримати 10 двосистемних потягів. Завершення тендерних торгів мало відбутися цієї весни, але через загострення військової агресії росії проти України всі закупівлі призупинили.

Читайте також: Закупівлю потягів для проєкту «Lviv City Express» призупинили через війну

Чому Львову потрібна якісна приміська електричка

Офіційно Львів не є містом-мільйонником, однак, враховуючи жваве економічне й туристичне життя, цілком може ним бути. Щодня до початку пандемії Covid-19 ми бачили завантажені автомобільні траси, що ведуть за місто, переповнені приміські автобуси й електропоїзди, які щогодини перевозять сотні пасажирів. 

Востаннє перепис населення в Україні проводили 20 років тому. Відповідно, ми не можемо орієнтуватися на ці дані. У 2018 році Львівська міська рада, ЛКП «Міський центр інформаційних технологій» і ПрАТ «ВФ Україна» підписали меморандум про співпрацю, що передбачає покращення міської інфраструктури та якості життя жителів на основі big data, і в межах реалізації цього проєкту проаналізували неперсоніфіковані дані про переміщення абонентів мобільного зв’язку компанії «Vodafone Україна» у Львові.

За результатами цього дослідження, впродовж дня громадяни здійснюють близько двох мільйонів поїздок різними видами транспорту в межах міста.

Якщо проаналізувати максимальну пасажиромісткість громадського транспорту Львівської територіальної громади, який зараз їздить, то вона становить до 50 тисяч пасажиромісць у міському громадському транспорті при двох мільйонах переміщень. Тому, враховуючи ці показники, запуск приміського поїзда розв’язав би цю проблему. 

 

Куди курсуватимуть електрички?

 

 

Як часто їздитимуть поїзди

Якщо аналізувати інтервали між поїздами, які планують закупити для проєкту Lviv City Express, то в межах Львова час поїздки становитиме 15-25 хвилин залежно від ділянки. Найбільша кількість маршрутів у північно-східній частині Львова (район станції «Підзамче»), тож час між поїздами тут буде до 15 хвилин; у північно-західній частині (район «Рясне») інтервал становитиме від 20-30 хвилин; у західній частині міста (смт Рудне) – 30-50 хвилин; у південній частині (Сихівський район) – до 30 хвилин.

Наприклад, зі станції Сихів до станції Підзамче можна буде добратися за пів години, із зупинки (Рясне) Батарівка до станції Львів – майже за 13 хвилин. 

Потенційно проєкт може охопити 1 172 893 тисяч мешканців області на першому етапі, що становить 32% від загальної чисельності жителів області.

Також, згідно з підрахунками, проєкт може охопити площу 4802,8 км2, що становить 18% від загальної площі області.

 

До яких громад курсуватиме поїзд 

Проаналізувавши кількість відправлень приміських автобусів, проданих квитків, дані GSM-зв’язку, а також потенціал розвитку громад, для проєкту обрали такі 20 громад: Львівську, Мурованську, Зимноводівську, Городоцьку, Новояворівську, Яворівську, Івано-Франківську, Новояричівську, Красненську, Давидівську, Добротвірську, Оброшинську, Пустомитівську, Щирецьку, Великолюбінську, Комарнівську, Рудківську, Куликівську, Жовківську і Жовтанецьку.

У розрізі маршрутів матимемо такі потенційні показники з охоплення можливого максимального пасажиропотоку з урахуванням пасажирів із Львівської територіальної громади.

Як бачимо з таблички, кожна лінія має потенціал із надання послуг понад 100 тисячам жителів області й охоплює в середньому 33%. Як ми цього досягнемо? Через мультимодальний квиток у громадському транспорті Львівщини.

Алгоритм роботи міської електрички

У проєкті Lviv City Express обрали механіку мультимодального «єдиного квитка» на всі види транспорту. Щоб досягти цього, плануємо залучити проєкт «е-квиток», який запускає Львівська обласна державна адміністрація та Львівська міська рада. Пасажир сідає у автобус і в межах територіальної громади їде до вузлової станції, де пересідає на поїзд.

Безперечно, потрібно буде коригувати автобусну мережу області в межах 50 кілометрів від Львова за принципом внутрішніх територіальних автобусних маршрутів. Це дозволить зменшити вартість проїзду. Також потрібно переробити всю мережу автобусних маршрутів у Львівській територіальній громаді, щоб автобуси доповнювали Lviv city express у межах міської територіальної громади, а не конкурували.

Отже, попереду ще багато роботи, бо фактично з кожною громадою треба пропрацювати маршрути. Залучати жовті автобуси, які зовсім не відповідають викликам і меті проєкту, не плануємо, бо це мусить бути так званий безбар’єрний громадський транспорт. Тому треба працювати не лише над закупівлею електричок для залізниці, але й над пошуком автобусів для громад.  

 

Якою буде вартість проїзду

Вартість проїзду формуватиметься від початкової точки до кінцевої за принципом мультимодального квитка з урахуванням зонування. Наприклад, пасажир сідає в зоні С3 на внутрішній автобус територіальної громади, їде ним до залізничної станції, що в зоні С2, і там сідає на поїзд, яким добирається до станції в зоні В1, а вже звідти пересідає на міський автобус. І на цьому всьому відрізку діятиме один квиток!

Зважаючи на те, які інвестиції залучать для цього проєкту, пасажир платитиме 30-45% від економічно обґрунтованої вартості проїзду. Решту 55 – 70% видатків мають бути розподілені між центральним органом виконавчої влади і органами місцевого самоврядування.

Які потрібні інфраструктурні рішення?

Позиція

Орієнтована вартість робіт на 1км, млн. грн.

Протяжність, км

Орієнтовна вартість, млн. грн.

 

     

Приведення у відповідність колії на ділянці ст. Підзамче –ст. Личаків –(Ензим)

5

7,9

39,5

 Електрифікація ділянки  ст. Підзамче –ст. Личаків

9

7,9

71,1

Будівництво колії із електрифікацією від ст. Личаків(Ензим) до межі Винники (із відновленням шляхопроводу)

29

8

232

Електрифікація колії ст. Підзамче- вул. Богдана Хмельницького.

9

0,6

5,4

Приведення у відповідність колії на ділянці Рясне-1-Рясне-2

5

1,2

6

Електрифікації ділянки Рясне-1-Рясне-2.

9

1,2

6

Приведення ділянки  колії  Рясне-1- Ясниська до норм

5

10,5

52,5

Електрифікація ділянки Рясня-1-Ясниська

9

10,5

94,5

Електрифікація ділянки ст.Брюховичі- Куликів

9

14,2

127,8

Електрифікація ділянки ст. Брюховичі – ст.Жовква

9

23,8

214,2

Вартість реконструкції діючої посадочної платформ до норм (в рівень із першої сходинки для маломобільних) для поїзда із кількістю вагонів-6

1,3

24

31,2

Вартість будівництва нової  посадочної платформи (в рівень із першої сходинки для маломобільних) для поїзда із кількістю вагонів-6

3,6

10

36

Орієнтовна сума інвестицій в супутню інфраструктуру щоб забезпечити інтервал руху поїздів в 10-15 хв на одному перегоні.

-

-

-

Приведення вокзалів, станцій до безбар'єрного простору.

-

-

200

Загальна сума:

-

-

1331,1

 

Якщо проаналізувати потенційні інвестиції в розрізі першочергових речей, то з огляду на ціни, які були станом на 1 лютого 2022 року, знадобиться 1,3 мільярда гривень. Ці інвестиції потрібно розподілити на два-три роки, адже запуск проєкту буде поступовим, відповідно до постачання поїздів.  

Що вже вдалося зробити

Торік представниками центрального офісу АТ «Укрзалізниця» був здійснений об’їзд вузлів у межах Львова та обрані місця можливих ділянок для будівництва нових зупинок. Одним із таких місць у межах Львова визначили зупинку «Малоголосківська» в новому мікрорайоні з великою густотою населення. Провели декілька робочих зустрічей у Києві, на яких обмінялися баченням розвитку цього проєкту в межах Львівщини.

На якому етапі проект

Станом на сьогодні всі закупівлі призупинені, у тому числі поїздів для проєкту Lviv City Express. З грудня 2021 року тривають розмови про створення робочої групи для напрацювання Стратегії розвитку міських залізничних перевезень Львівської міської територіальної громади до 2030 року (відповідно до рішення виконавчого комітету про затвердження Плану дій з реалізації Плану сталої міської мобільності Львова до 2024 року). Однак ця робоча група ще не створена.  

Без активної участі представників Львівської громади важко робити подальші кроки, тому комунікацію щодо напрацювання дорожньої карти імплементації цього проєкту в життя розпочнуть із 19 громадами.

Варто зазначити, що Львівщина прийняла велику кількість внутрішньо переміщених осіб, підприємств з інших регіонів, а це означає, що після перемоги буде запит на мобільність переміщень, мінімізацію вартості проїзду та економію часу. Окрім цього, важливо, щоб усі об’єкти інфраструктури були безбар’єрним середовищем, і завдяки реалізації проєкту Lviv City Express вдасться досягнути того, що 18% площі нашої області будуть пристосовані для пересування всіх верств населення громадським транспортом. Тому дуже важливо, щоб усі станції, вокзали та зупинки були інклюзивними.

Чому саме тепер важливо займатися цим проєктом 

Найбільшим викликом, який постане перед нами після перемоги, буде те, як втримати/повернути людей в Україну, не з точки закритого кордону, а щоб вони самі хотіли жити на нашій землі. Особливо це стосується молодого покоління, яке тепер вимушено навчається в освітніх закладах Польщі, Чехії та інших країн, щоби після закінчення навчання воно захотіло повернутися на Львівщину. Тому соціальна, транспортна інфраструктура в нас не може бути на нижчому рівні, аніж у тому ж Берліні, Празі чи Варшаві.

Саме тепер створюють концепцію, дорожні карти, тривають обговорення в робочих групах щодо реалізації цього проєкту, аби зробити всю транспортну інфраструктуру інклюзивною, створити додаткові робочі місця і піднести інфраструктуру до рівня столиць країн Європи. Це дасть додатковий стимул нашим землякам повертатися додому.

В колонці використані матеріали із сайту: city-adm.Lviv.Ua

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!