Стали відомі потенційні маршрути, якими зможе курсувати львівська електричка. Перелік

28311 0
Попри те, що закупівлю поїздів наразі призупинили, є попередній перелік потенційних маршрутів, якими б мала курсувати міська електричка.
Фото: УЗ

Фото: УЗ

Львів має можливість впровадити електричку, яка мала б значно розвантажити місто від приватного транспорту та забезпечити зручне сполучення між різними районами. Для цього Львівська область планувала закупити низку електричок, однак через повномасштабне вторгнення закупівлю призупинили. Водночас, як повідомив у коментарі Tvoemisto.tv народний депутат від Львівщини, член бюджетного комітету парламенту Ростислав Тістик, напрацювали попередній перелік потенційних маршрутів, якими б мала курсувати приміська електричка із зупинками у Львові.

Перелік:

  • маршрут №1 Підбірці-Підзамче-ст. Львів-Рудне-Яворів;
  • маршрут №2 Дубляни-Підзамче-ст. Львів-Рудне-Городок;
  • маршрут №3 Ясниська-Жорниська-Рясне-Руське-Рясне-2-Рясне1-Підзамче-Красне;
  • маршрут №4 Кам’янка-Бузька-Підзамче-ст. Львів-Сихів-Давидів-Старе Село;
  • маршрут №5 Щирець-Пустомити-ст. Львів-Рясне-1-Рясне-2;
  • маршрут №6 Винники-ст.Личаків-ст. Підзамче-ст.Львів-Рудки;
  • маршрут №7 Старе Село-Давидів-ст. Брюховичі-Жовква;
  • маршрут №8 Жовква-Зашків-Брюховичі-ст. Підзамче-вул.Богдана Хмельницького;
  • маршрут №9 Винники-ст. Личаків-ст. Підзамче-ст. Львів-вул. Джорджа Вашингтона.

 

Читайте також: Замість автобусів може бути поїзд, або що змінить у Львові електричка

Планують, що в межах Львова час між поїздами становитиме 15-30 хв залежно від ділянки. Найбільша кількість маршрутів є в північно-східній частині Львова, район ст. «Підзамче», де час між поїздами – до 15 хв. У північно-західній частині («Рясне») – інтервал поїздів – 20-30 хв. У західній частині міста (смт Рудне) інтервал руху – 45-60 хв, а в південній частині (Синівський район) інтервал – до 30 хв.

Додамо, що City Express – це проєкт «Укзалізниці», який передбачає іншу організацію руху в містах-мільйонниках, зокрема переорієнтування пасажиропотоку на залізничний транспорт. У межах проєкту державним коштом мало б відбутися оновлення рухомого складу приміських електричок, облаштування інклюзивних та інтегрованих з міською системою залізничних станцій та ремонти колій. Проєкт анонсували у 2020-му, тоді його втілення оцінювали у 10 мільярдів гривень. Спершу до нього долучили Київ, Харків і Дніпро, а в березні 2021-го тодішній міністр інфраструктури Владислав Криклій під час дискусії «S-bahn по-львівськи. Як Укрзалізниця може допомогти вирішити транспортні проблеми Львова», що відбулась в ефірі Тvoemisto.tv, повідомив, що Львів також можуть долучити до проєкту. 

Представники Львова, області, парламенту та профільного міністерства, а також експерти у межах дискусії зійшлись у тому, що Львів потребує реалізації проєкту запуску міської електрички. Аби він був успішним, місто має взяти на себе ініціативу та звернутись до державних органів влади, що готові підтримати проєкт. Хоча представники «Укрзалізниці», попри активне запрошення, не були присутні під час дискусії, у листі медіа-хабу «Твоє місто» згадали про готовність обговорювати проєкт запуску міської електрички у Львові.

Окрім цього, неодноразово про необхідність запровадження міської електрички у Львові писав у колонках на Тvoemisto.tv інженер Філіп Шухевич, зокрема, він озвучив ідеї використання потужностей «Укзалізниці» для вирішення проблеми міського транспорту у Львові, а також Член правління ГО «Лінія102.юа» Віктор Гальчинський, який пояснював, як ці ідеї можна втілити в успішні проєкти та які домовленості для цього потрібні. 

Станом на кінець минулого року Львів суттєвих напрацювань не мав, тоді обговорювали можливі маршрути та способи втілення. Водночас місто б у межах реалізації проєкту мало отримати 10 потягів. Завершення тендерних торгів повинно було відбутися цієї весни, але через загострення військової агресії росії проти України всі закупівлі призупинили, натомість тривають перемовини із 19 громадами щодо напрацювання дорожньої карти проєкту зі створення нових пасажирських вузлів, автобусних маршрутів, покращення інфраструктури тощо.

Нагадаємо, що Тvoemisto.tv з’ясувало, за яким маршрутом може курсувати електричка та що потрібно, аби втілити цей проєкт. Детальніше читайте у матеріалі «Замість автобусів може бути поїзд, або Що змінить у Львові електричка».

Антоніна Костик


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!