Закупівлю потягів для проєкту «Lviv City Express» призупинили через війну

2357 0
Львів у межах реалізації проєкту з впровадження міської електрички мав отримати 10 потягів.
Фото: УЗ

Фото: УЗ

Ще торік Львів долучили до державної програми «City Express». Місто має можливість впровадити міську електричку, яка мала б значно розвантажити місто від приватного транспорту та забезпечити зручне сполучення між різними районами. У коментарі Tvoemisto.tv народний депутат від Львівщини, член бюджетного комітету парламенту Ростислав Тістик повідомив, що закупівля поїздів для проєкту «Lviv City Express» наразі зупинена. 

Читайте також: Замість автобусів може бути поїзд, або що змінить у Львові електричка

«Львів у межах реалізації цього проєкту мав отримати 10 потягів. Завершення тендерних торгів повинно було відбутися цієї весни, але через загострення військової агресії росії проти України всі закупівлі призупинили. Без активної участі представників Львівської громади складно напрацьовувати наступні кроки, але зараз ми з командою розпочинаємо комунікацію із 19 громадами щодо напрацювання дорожньої карти проєкту зі створення нових пасажирських вузлів, автобусних маршрутів, покращення інфраструктури тощо», — каже він. 

Як формуватиметься ціна

Зазначимо, що кожен поїзд «Lviv City Express» в комплектації має мати по 6 вагонів загальною пасажиромісткістю у 6 000 місць. А ціна формуватиметься від початкової точки до кінцевої за принципом мультимодального квитка із врахуванням зонування. 

«Ціну проїзду для пасажира я зараз не можу озвучити, але ми розуміємо, які інвестиції будуть залучені для цього проєкту. Вони ніколи не будуть покриті вартістю проїзду. Пасажир платитиме 30-45% від економічної обґрунтованої вартості проїзду, решта — 55-70% видатків — мають будуть розподілені між центральним органом виконавчої влади і органами місцевого самоврядуванням», — сказав він. 

В електричці «Lviv City Express» також планують запровадити е-квиток.

«Ми плануємо залучити проєкт е-квитка, який запускає Львівська ОДА і ЛМР. Пасажир сідає в автобус і в межах територіальної громади їде до вузлової станції, де пересідає на поїзд. Безперечно, потрібно буде коригувати автобусну мережу області в межах 50 км від Львова за принципом внутрішнього територіальних автобусних маршрутів, але завдяки таким діям ми зменшимо ціну за проїзд», — додав депутат.

Читайте також: S-Bahn по-львівськи, або Що допоможе Львову запустити міську електричку

Потенційні маршрути «Lviv City Express»

  • маршрут №1 Підбірці-Підзамче-ст. Львів-Рудне-Яворів;
  • маршрут №2 Дубляни-Підзамче-ст. Львів-Рудне-Городок;
  • маршрут №3 Ясниська-Жорниська-Рясне-Руське-Рясне-2-Рясне1-Підзамче-Красне;
  • маршрут №4 Кам’янка-Бузька-Підзамче-ст. Львів-Сихів-Давидів-Старе Село;
  • маршрут №5 Щирець-Пустомити-ст. Львів-Рясне-1-Рясне-2;
  • маршрут №6 Винники-ст.Личаків-ст. Підзамче-ст.Львів-Рудки;
  • маршрут №7 Старе Село-Давидів-ст. Брюховичі-Жовква;
  • маршрут №8 Жовква-Зашків-Брюховичі-ст. Підзамче-вул.Богдана Хмельницького;
  • маршрут №9 Винники-ст. Личаків-ст. Підзамче-ст. Львів-вул. Джорджа Вашингтона.

Як часто вони курсуватимуть

У межах Львова час між поїздами становитиме 15-30 хв залежно від ділянки. Найбільша кількість маршрутів є в північно-східній частині Львова, район ст. «Підзамче», де час між поїздами — до 15 хв. У північно-західній частині («Рясне»)  — інтервал поїздів — 20-30 хв. У західній частині міста (смт Рудне) інтервал руху — 45-60 хв, а в південній частині (Синівський район) інтервал — до 30 хв.

Читайте також: Воля і розрахунки. Що потрібно, щоб запустити у Львові міську електричку

Де ще планують запустити потяги

У майбутньому поїзд планують запустити в 20-х громадах: Львівська, Мурованська, Зимноводівська, Городоцька, Новояворівська, Яворівська, Івано-Франківська, Новояричівська, Красненська, Давидівська, Добротвірська, Оброшинська, Пустомитівська, Щирецька, Великолюбінська, Комарнівська, Рудківська, Куликівська, Жовківська, Жовтанецька.

«В розрізі маршрутів ми матимемо наступні потенційні показники по охопленню можливого максимального пасажиропотоку, без урахування пасажирів із Львівської територіальної громади», — додав депутат.

Нагадаємо, City Express – це проєкт «Укзалізниці», який передбачає іншу організацію руху в містах-мільйонниках, зокрема переорієнтування пасажиропотоку на залізничний транспорт. У межах проєкту державним коштом мало б відбутися оновлення рухомого складу приміських електричок, облаштування інклюзивних та інтегрованих з міською системою залізничних станцій та ремонти колій. Неодноразово про необхідність запровадження міської електрички у Львові писав у колонках на Тvoemisto.tv інженер Філіп Шухевич. Детальніше про те, як можна втілити цей проєкт, читайте у матеріалі.

Антоніна Костик


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!