Я проти перекриття вулиць, але інші способи не працюють

3247 0
Сміття з нашого подвір’я вивезли тільки після того, як мешканці сусідніх будинків стали перекривати дороги. Ми теж анонсували перекриття вулиці, але вдаватися до цього не довелося. Ми хочемо не протестувати, а розв’язувати сміттєву проблему конструктивними методами спілкування з адміністрацією міста.
ілюстративне фото

ілюстративне фото

Я не підтримую перекриття доріг, але інші способи не працювали. По-людськи я розумію, що це створює незручності, що й сам можу опинитись у скрутній ситуації, якщо мені потрібно буде терміново кудись їхати. Але наші неодноразові звернення до міської адміністрації та до керівника комунального підприємства ЛКП «Сонячне» жодної реакції не дали.

У нашому дворі, як і в багатьох львівських дворах, майданчики для сміття ЛКП та ОСББ розташовані поруч. Наше ОСББ саме себе забезпечує і вчасно оплачує вивезення сміття. Перевізник вивозить наші контейнери, але залишає переповнені смітники ЛКП «Сонячне», що заборгувало йому чималі гроші. Тому мешканці інших будинків й двірники, які обслуговуються ЛКП, скидають сміття до наших контейнерів. Відповідно наші мешканці зобов’язані будуть оплачувати за його вивезення.

Ми сплачуємо за кількість вивезеного сміття, тож навесні платня зросла з 2600 до 3600 гривень на місяць із будинку. Це б’є по бюджету ОСББ, бо з’їдає кошти, які ми могли б витратити на ремонт.

Читайте також: Перекриття вулиць: львів’яни проти львів’ян

Аби вирішити цю проблему, ми три місяці боролися з ЛКП. Я зустрічався з заступником голови Франківської районної адміністрації і пропонував розділити смітники. Останній місяць почали звертатись до міської ради. Тим часом гори сміття під вікнами мешканців ростуть. Можете уявити сморід…

Я щодня йду на роботу повз будинок №30 на вулиці Володимира Великого. Щодня там більшало сміття.  В суботу, третього червня, я пішов зробити фото й побачив там трьох мешканців. Мене обурило те, що вони не відстоюють свої інтереси. І вже ввечері на дошках оголошень нашого будинку з’явились оголошення про перекриття вулиці Княгині Ольги.

Сама акція відбулась 5 червня. Мабуть, не знайшли кращого способу змусити адміністрацію відреагувати на велике скупчення сміття. І це дало ефект. Із того майданчика чотири дні вивозили сміття, стільки там його накопичилось. Чотири дні! Зараз майданчик чистенький, любо дивитися.

Ми чекали до останнього. До вечора неділі, 11 червня, видзвонювали адміністрацію. Нашому керуючому будинком пообіцяли вивезти все за два дні, тому ми попросили мешканців поки що заспокоїтись і дати адміністрації змогу вирішити питання.

Тим часом в інших будинках терпець урвався. Перекрили дорогу на Рубчака, на початку Володимира Великого, на Княгині Ольги… Емоції в людей вилились через край.

13 червня перекрили дорогу біля аквапарку, через те, що вивезли тільки малу частину сміття. Але страйк припинили,коли адміністрація пообіцяла вивезти сміття протягом п’яти днів. Можливо, це болісно, але воно діє. В нашому дворі теж нарешті вивезли все сміття ЛКП, а також із наших майданчиків. Зараз біля будинку чистота і порядок. Фактично це наслідок протестів. Іншого виходу ми просто не мали.

Читайте також: Через сміття Львів просять визнати зоною екологічного лиха 

Тим, у кого ситуація досі критична, я радив би в першу чергу шукати діалогу й намагатись достукатись до адміністрації. Вдаватись до перекриття дороги – вже остання річ. Якщо ж до цього дійде, варто попередити поліцію про місце перекриття за кілька днів, щоб вона забезпечила об’їзди. Раптом у когось інфаркт або дитина захворіла, щоб швидка могла доїхати.

Але краще до цього не допускати. Потрібне системне рішення, бо ми щоразу будемо наступати на ті самі граблі. Воно можливе, якщо буде постійне спілкування адміністрації з громадою.

Я пропоную зараз усім головам ОСББ Франківського району та міста зібратись і розробити план дій із сортування, вивезення та утилізації сміття. Це має бути чітка економічно зважена програма.

Від адміністрації ми просимо мінімального сприяння та приміщення для складування вторинної сировини. З підприємствами для переробки самі домовимось, аби тільки нам не заважали. Так ми зменшимо кількість відходів на смітниках. Навести порядок можна за півроку-рік, а повністю розв’язати проблему за два-три роки. Коли ми дійдемо до того, що люди почнуть викидати у смітник тільки органіку, можна буде її переробляти й отримувати добрива та біогаз для утеплення будинків. Після нафти, газу, електрики і зброї сміття – один із найприбутковіших бізнесів. Але наша мета як активних мешканців міста, в першу чергу не бізнес, а чистота і процвітання нашого улюбленого міста Лева. 

Юліан Сліпецький, член правління ОСББ «Світлиця-46»


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!