3 тези бельгійця Бернара Вілема про українське село, бізнес та корупцію

2980 0
Бернар Вілем народився в Бельгії. У 19 років мав свій бізнес. Займався самоосвітою. Здав іспити й отримав диплом за спеціальністю ”архітектура інтер’єру та загальне підприємництво в будівництві”. Приїхав в Україну 1999 року як консультант інвестиційного проекту. Зараз є консультантом і торговим представником близько 10 французьких фірм у галузі сільського господарства. П’ять років тому разом із дружиною, українкою Марією Хом’як, створив фермерське господарство ”Шеврет” у селі Дмитровичі Мостиського району на Львівщині. Бернар Вілем розповів Gazeta.ua про те, як його зустріла Україна. Пропонуємо три його найцікавіші тези.
фото: gazeta.ua

фото: gazeta.ua

Бернар Вілем розповів про те, як його зустріла Україна. Пропонуємо три його найцікавіші тези.

1. Я приїхав в Україну 15 років тому, нічого не знаючи про неї. Один із моїх бельгійських колег розповідав, що це країна з великим потенціалом і народом, що прагне до соціального й економічного розвитку. Тут стільки вільної землі! Не розумів, чому її не обробляють, чому поля пусті. Дивувався: люди мають стільки чорноземів і нарікають на безгрошів'я. Залишатися тут не планував. Із двома бельгійцями став інвестором в одному підприємстві у Зборівському районі на Тернопільщині. Воно збанкрутувало через шість місяців – прокуратура, податкова закрили його. Я втратив 150 тисяч євро. І вирішив будь-що відробити їх. Вибрав Мостинський район, бо його природа й рельєф схожі на мою Батьківщину. На Україні мало розводять кіз. Гадав, що буде попит.

2. Мені казали "у нас так прийнято" і вимагали хабара. Я ж відповідав: не даватиму. Приїхала санстанція. Я подаю запит, аби надіслали детальну інструкцію, що і як має бути, а що на моєму підприємстві не так. У них немає інструкції. З пожежниками поїхав на сусідню ферму – аби показали, що там є такого, чого бракує мені. За п'ять років не дав жодного хабара. Алкоголізм і корупція – дві хвороби України. Я своїх алкозалежних працівників лікую. Уже 15 одужали. А за запах спиртного штрафую.

3. У кожному селі має бути кузня, пекар, м’ясник. Бо менеджерів безліч, але яким ремеслом вони володіють? Нам потрібні знавці. Ремісники становлять 50 відсотків французької економіки. Унас жити в селі – престижно. В Україні це додає клопотів. Буває, навіть аптеки нема.

За інформацією Gazeta.ua

 

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!