Алергія чи проблема шкіри? Що робити, якщо в дитини проявився атопічний дерматит

153253 1
Дитина почала погано спати, її шкіра стала сухою, а на ній проступають почервоніння та вузликові висипання. До того ж, все свербить. Питання, яке виникає в матері, коли в дитини проявляються симптоми атопічного дерматиту (або, по-народному, екземи): що саме лікувати і до кого звертатися: до педіатра, алерголога чи дерматолога.
Photo by Austin Ban on Unsplash

Photo by Austin Ban on Unsplash

Інтернет-форуми сповнені численних питань стурбованих мам, які шукають поради для лікування своїх дітей. Це не дивно, адже хвороба, за різними оцінками, проявляється майже в кожної п’ятої дитини в країні. Додає тривоги і те, що статистика не враховує всіх випадків, адже батьки часто не звертаються до лікарів, а роками вдаються до «домашніх» способів лікування.

Саме про сучасне розуміння проблеми атопічного дерматиту йшлося нещодавно на бінарній лекції-дебатах в Медичному центрі Medicover – «Мультидисциплінарний підхід до вирішення проблеми атопічного дерматиту. Дві точки зору». Під час заходу дерматовенеролог Ярина Зайченко та алерголог-імунолог Марта Ломіковська розповіли про проблему атопічного дерматиту та про методи його лікування. Tvoemisto.tv зібрало найважливіші факти з дискусії.

Як проявляється атопічний дерматит?

Залежно від віку та клінічних проявів виділяють три форми атопічного дерматиту у дітей: немовляча (2 місяці – 3 роки), дитяча (3-12 років), підліткова (12-18 років). Підліткова форма трансформується в атопічний дерматит дорослих.

У малюків: захворювання найчастіше проявляється на обличчі, але може поширюватись й на інші ділянки тіла. Часто проявляється у вигляді сухості шкіри та почервоніння на щоках. Супроводжується неспокійним сном, може призводити до втрати ваги та нетипового нервового перезбудження.

У підлітків: у старших дітей та підлітків атопічний дерматит найчастіше з'являється на згинах колін та ліктів. У сиру пору року висипання загострюються, що в подальшому може призвести до вираженої сухості шкіри. Ця виняткова сухість, спричинена генетичними змінами захисної функції шкіри, супроводжується свербінням й розчухуванням. Додаткове інфікування ураженої шкіри може спричинити інші ускладнення.

Проблеми шкіри чи алергія?

Сучасні дослідження говорять, що в атопічного дерматиту є цілий комплекс чинників.

Атопічний дерматит – хронічне запальне захворювання шкіри, яке протікає хвилеподібно та має хронічний характер. Атопія, в свою чергу, – це генетична схильність до надмірного вироблення імуноглобуліну IgЕ на потрапляння алергену в організм. Додатковими тригерами розвитку атопічного дерматиту можуть бути специфічні та неспецифічні подразники, серед яких: емоційний стан, гормональні фактори, інфекція, підвищене потовиділення, тютюновий дим, харчові добавки, ксенобіотики та інше.

Якщо дуже спростити і «перекласти» медичні терміни звичною мовою, то атопічний дерматит та його прояви є реакцією «неправильно налаштованого» організму, яка активно запускається під дією певного додаткового чинника (у тому числі й можливого харчового алергену), а реагує на все це первинно шкіра. Тобто ця хвороба є системною проблемою організму, а не лише шкіри.

Що і як лікувати?

Сучасна стратегія лікування хворих на атопічний дерматит скерована на зниження алергічних реакцій та усунення клінічних симптомів. Мета лікування полягає в тому, щоб зменшити прояв симптомів захворювання, запобігти загостренню або знизити їх тяжкість, забезпечити тривалий контроль.

Алгоритм лікування залежить від перебігу хвороби, розповсюдженості та тяжкості процесу в кожному конкретному випадку.

Читайте також: Важко вилікувати, легко попередити. Як вберегти дитину від опіків. Поради батькам

Догляд за шкірою і профілактика

У лікуванні атопічного дерматиту важливо навчити батьків та дітей правильно доглядати за шкірою.

Лікар-дерматолог підбирає лікувальні, пом'якшувальні та зволожувальні засоби. Використовувати їх – найкращий спосіб уникнути повторного загострення хвороби, особливо якщо вона запущена й хронічна. Якщо свербіж та запалення загострились і їх треба швидко, можна дозовано використовувати топічні кортикостероїди.

За словами провідного дерматовенеролога Медичного центру Medicover Ярини Зайченко, лікування шкіри покращує її бар’єрні функції, а це запобігає довготривалому та хронічному перебігу захворювання. Опісля проводиться реабілітація та профілактика.

Усунення алергічних проявів

Одночасно з лікуванням шкіри необхідно визначити та усунути алергенні й неалергенні чинники.

На сьогодні вже відомо, що харчові алергени мають винятково етіологічне значення в розвитку атопічного дерматиту тільки в приблизно 30% дітей. У решти велику роль відіграють побутові алергени. В міру дорослішання дитини розширюється і спектр причинно-значимих алергенів. Тому не можна ставити знак рівності між атопічним дерматитом та харчовою алергією.

За словами лікаря алерголога, клінічного імунолога Медичного центру Medicover Марти Ломіковської слід звернути увагу на те, що під час лікування атопічного дерматиту важливо не виключати усі продукти, а обмежувати ті, які є причинами алергії. У період ремісії захворювання продукти по одному треба вводити в раціон і дивитися на реакцію шкіри. Вона може реагувати одразу або через день-два.

При поєднанні атопічного дерматиту з алергічним ринітом чи бронхіальною астмою, для зниження чутливості організму до причинного алергену можна проводити алергоімунотерапію.

Як визначають діагноз 

Діагноз «атопічний дерматит» у переважній більшості країн (у тому числі, в Україні) встановлюється згідно з діагностичним алгоритмом, який складається з обов’язкових та додаткових критеріїв. Для встановлення діагнозу потрібна наявність трьох обов'язкових (з п’яти) та будь-яких трьох і більше (з майже двадцяти) додаткових критеріїв. Допоміжними при цьому є лабораторні та інструментальні обстеження. Після цього приймається рішення про оптимальні шляхи лікування.

Читайте ще більше фахових порад і тематичних матеріалів у спецпроекті  Твоє здоров'я». У ньому ми публікуємо тексти на актуальні теми, які найбільше цікавлять львів’ян. Генеральний партнер проекту  Медичний центр Medicover.

 


Читайте також:
5 Листопада, 2018 17:48
anna В нашої донечки атопічний дерматит. Я вирішила пройти курс по косметології в якому широко розкривалось це питання [***]s://dias.style/shkola/kurs-kosmetologija/ До курсів я думала, що знаю вже все про дерматит, але відкрила для себе ще дуже багато нового. Тепер лікуємось з донечкою за новими методами.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!