Політична реклама

Банки змінять умови депозитів

1658 0
Захмарні відсотки за банківськими депозитами, які доходять до 28-30% річних, незабаром підуть у минуле. Нацбанк готує постанову про так звані «спеціалізовані ощадні банки», тобто ті, у яких більше половини «портфеля» залучених (взятих в позики під відсоток ) засобів — це депозити фізосіб.

Як роз'яснили у прес-службі НБУ, до надійності таких банків будуть підвищені вимоги. Говорячи по-простому, їх змусять тримати в заначці від 15% до 25% залучених коштів. Зараз норматив для банків — не менше 9%. Планується, що постанову ухвалять до кінця лютого, пише Vkurse.ua з посиланням на Сегодня.

На думку топ-менеджера одного з великих банків, це вдарить по їх невеликим конкурентам, у яких частка депозитів фізосіб доходить до 90%: «Фактично це фінансові пірамідки, які майже не кредитують, щоб заробити, так як у них невигідні умови (щоб платити високий відсоток по депозитах, треба прокредитувати когось під ще більш високий відсоток і при цьому вчасно повернути позику), а платять за старими депозитами за рахунок залучення нових. Тепер їм «перекриють кисень», до літа я чекаю банкрутства десятків таких «баночків», як було в Росії». Інші експерти фінринку вважають, що «банкопаду» не буде, але відсотки за вкладами знизяться.

Аналітик Ігор Шевченко каже, що вони впадуть всього на 1-2% через жорстку боротьбу за клієнта. А президент Украналітцентру Олександр Охріменко прогнозує зниження ставок на 5% і більше, але до літа, коли приплив депозитів мінімальний і зниження стане менш помітним. Для залучення клієнтів банки стануть проводити акції: розіграші золотих злитків, путівок і т. д. Постраждають невеликі банки, які залучають депозити фізосіб і видають кеш-кредити (готівка без застави під високий відсоток, вважається ризиковим кредитуванням), вони вимушено згорнуть свій бізнес.

«Хто звик заробляти, розміщуючи гроші під надвисокі ставки в дрібні банки, втратять частину доходів, але зате буде менше скарг, що гроші пропали», — вважає Охріменко.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!