Чому не настає вагітність та що таке кріоконсервація. Таємниці репродуктивних технологій

19189 0
Коли варто звертатися до лікарів, якщо вагітність не настала, які обстеження проводять при першому зверненні та все, що необхідно знати про кріоконсервацію.
Фото: kurir.mk

Фото: kurir.mk

Після матеріалу про те, як обрати оптимальний час для народження дитини, в редакцію «Твого Здоров’я» надійшло чимало звернень з проханнями про додаткову інформацію на тему допоміжних репродуктивних технологій. Ми згрупували звернення і вийшло два основних блоки питань – в чому особливість першого візиту пари до репродуктологів та що таке кріоконсервація. Розширену інформацію на ці питання ми підготували за допомогою кандидата медичних наук, лікара-репродуктолога Роксолани Семчишин, завідувача напрямку допоміжних репродуктивних технологій Medicover Fertility в Україні.

Перший візит до репродуктологів

Які обстеження необхідно пройти парам, які не змогли завагітніти протягом року відкритого сексуального життя?

Якщо пара вперше звернулась з питаннями планування сім’ї, лікар повинен знайти відповідь на 4 ключових питання:

Чи сперматозоїди чоловіка здатні до запліднення? Зараз відсоток чоловічого безпліддя зріс до 45%. Саме тому спермограма є обов’язковим і першочерговим методом обстеження.

При здачі чоловікові слід дотриматись кількох важливих умов: протягом 3-4 днів (але не більше) утримуватись від статевого життя, не вживати ліки, алкоголь, а за 2 тижні до здачі не відвідувати сауни/бані та не прийматися гарячі ванни.

Ми оцінюємо 3 ключових моменти: кількість сперматозоїдів, їх швидкість руху та морфологію (сперматозоїд повинен мати певну форму). Від кількості залежить, чи дійде необхідна концентрація сперматозоїдів до яйцеклітини, адже шлях є дуже довгий. Від швидкості руху залежить чи встигне сперматозоїд дійти до яйцеклітини, адже вона живе лише 24-48 годин. Від якості залежить чи зможе сперматозоїд створити генетично здоровий ембріон, адже, якщо його вигляд має відхилення, швидше за все він несе в собі неправильний генетичний матеріал.

Чи відбувається у жінки овуляція? Лікар проводить ряд ультразвуків протягом одного менструального циклу, під час яких він стежить за тим, чи росте фолікул, чи він розривається і чи формується жовте тіло. Адже лише у випадку розриву фолікула (це і є овуляція) ми можемо розуміти, що яйцеклітина має можливість вийти із фолікула. Часто пацієнти запитують, чи видно на УЗД яйцеклітину? Ні, це дуже маленька клітина, яку видно лише під мікроскопом. Тому овуляція – це лише розрив фолікула, і ми можемо сподіватись, що яйцеклітина таки вийшла. Якщо овуляція відсутня, це, як правило, свідчить про гормональні порушення в організмі жінки. У такому випадку потрібно обстежити ключові гормони: ФСГ, ЛГ, пролактин, ТТГ, АМГ.

Чи є прохідними у жінки маткові труби? Маткові труби – це канал, що сполучає матку з яйником. І це єдине місце в організмі жінки, де може відбутись зустріч яйцеклітини зі сперматозоїдом. Якщо труби є не прохідними, зустріч не відбувається і, як наслідок, запліднення та вагітність не наступають.

Найбільш інформативним методом визначення прохідності маткових труб є метросальпінгографія – рентгенологічне дослідження порожнини матки та маткових труб. Вона проводиться у першу половину циклу (до 10-12 дня). Якщо труби є не прохідними, робити хірургічну пластику не доцільно. Адже маткова труба – це не тільки місце зустрічі яйцеклітини зі сперматозоїдом, вона ще виконує і транспортну функцію: маленькі війки, які є всередині труби, доносять ембріон до порожнини матки. Підчас запального процесу війки руйнуються. Відновити їх навіть хірургічним шляхом, на жаль, не вдається.

Чи порожнина матки готова прийняти ембріон? Лікар оцінює внутрішній шар матки – ендометрій. Він повинен бути певної товщини й структури, без жодних включень (поліпів). Якщо ендометрій затовстий чи затонкий – вагітність наступає вкрай рідко. Ендометрій виконує функцію прикріплення ембріону – імплантаційна здатність. Тут теж можуть бути перешкоди. До прикладу, високий рівень гормонів пролактину та ТТГ знижують імплантаційну функцію ендометрію та знижують шанси на вагітність.

Це базові обстеження. Лише маючи відповіді на ці ключові питання ми можемо планувати вагітність і розуміти причину її не настання і відповідно пропонувати той чи інший спосіб лікування або допоміжних технологій.

Читайте також: Як вибрати оптимальний час для народження дитини

Кріоконсервація

Ще одне питання, яке зацікавило читачів – кріоконсервація. В яких випадках із народженням дітей вона може допомогти?

Кріоконсервація – це процедура заморожування біологічного матеріалу. Кріоконсервувати можна яйцеклітини, сперматозоїди та ембріони. Процедура заморозки є абсолютно безпечною, не впливає на клітини, не змінює їх хромосомний набір, не впливає на майбутній розвиток діток. З цього приводу було проведено багато досліджень, усі вони показали абсолютну безпеку у використанні. Дітки, народженні після використання кріоконсервації, нічим не відрізняються від діток, які були зачаті при природному плануванні вагітності.

В яких випадках рекомендують кріоконсервацію яйцеклітин?

Яйцеклітини найчастіше кріоконсервують у двох ситуаціях: відтерміноване материнство та онкологічні захворювання. В обох випадках цей метод дозволяє зберегти фертильність жінки.

Яйцеклітини з віком суттєво втрачають у якості. Після 38 років знижується шанс на вагітність та народження здорової дитинки, а у віці після 40 років лише близько 4% жінок стають мамами здорових дітей. Це пов’язано з тим, що з віком катастрофічно знижується енергетичний запас яйцеклітини. Це призводить до неправильного поділу хромосом при заплідненні, що спричиняє хромосомні захворювання у діток. Саме тому жінкам, які до 35 років ще не стали мамами з тих чи інших причин, варто задуматись про заморозку своїх «молодих» яйцеклітин, аби потім, коли вони будуть готові до материнства, використати їх для запліднення. Це і називають відтермінованим материнством, коли ми даємо шанс стати мамою в потрібний момент, ніби зупинивши час.

Ви згадували про онкологію. Як в цьому випадку допоможе кріоконсервація?

На жаль, онкологічні хвороби зараз не рідкість серед молоді, яка ще не стала батьками. Більшість хіміотерапевтичних препаратів, які успішно лікують рак, практично знищують яйцеклітини та сперматозоїди. Тому дуже важливо знати, що перед початком лікування ви можете заморозити яйцеклітини чи сперматозоїди та зберегти можливість стати батьками у майбутньому.

Читайте також: Профілактика раку. Чому регулярний огляд в гінеколога може врятувати життя?

Скільки ця процедура триває та скільки коштує?

Для чоловіків процедура заморозки є надзвичайно простою. Попередньо потрібно здати контрольні аналізи (вартість орієнтовно 800 грн). А потім прийти в клініку, попередньо підготувавшись як до спермограми, здати порцію сперми та віддати її на заморозку. Оплата у такому випадку відбувається лише за заморозку. Це приблизно 1000 грн.

Для жінки процедура є довшою і дорожчою, адже потребує додаткового прийому ліків (вартість яких коливається в діапазоні 20-25 тис. грн) для нарощення фолікулів та яйцеклітин. Потім у призначений лікарем день жінка приходить на пунцію, котра відбувається під короткотривалим загальним знечуленням. Триває процедура хвилин 20. А вже через дві години жінка може йти додому. Вартість пунції та кріоконсервації яйцеклітин коштує приблизно 15 тис. грн.

Кріоконсервований матеріал ми зберігаємо у нашому кріобанку. Для онкохворих пацієнтів для послуга безкоштовна. А для решти – 258 грн/міс або близько 2000 грн/рік.

Також є можливість кріоконсервувати й ембріони?

Ембріони ми заморожуємо у випадках, коли в результаті запліднення in vitro їх утворилось більше двох. Оскільки ми переносимо в порожнину матки жінки максимум два ембріони, решту пропонуємо заморозити. Для підстраховки. Адже з першої спроби запліднення in vitro завагітніти вдається лише 6 з 10 пар. Крім цього, вагітність – дуже довгий, 9-місячний, шлях, який потрібно пройти успішно. А якщо ви народите гарного, здорового малюка, через 2-3 роки ми будемо чекати на вас за братиком чи сестричкою. І в такому випадку вам не потрібно буде проходити всієї процедури з самого початку, достатньо лише розморозити ембріони та покласти їх у порожнину матки. У нас є пацієнти, які вже успішно народили трьох малюків від однієї програми стимуляції. Дітки були заморожені понад 10 років, успішно перенесли розморозку та народились абсолютно здоровими.

Для тих, хто зіткнувся з проблемою непліддя, у Центрах репродуктології Medicover Fertility (у Львові, Дніпрі та Ужгороді) підготували спеціальну пропозицію – протягом грудня ви можете безкоштовно проконсультуватися з лікарем-репродуктологом. А у випадку призначення вам процедури запліднення in vitro, гарантовано заплатити у грудні за цю процедуру менше ніж 26 324грн. Деталі тут – «У грудні плати за in vitro менше».

 

Читайте ще більше фахових порад і тематичних матеріалів у спецпроекті  «Твоє здоров'я». У ньому ми публікуємо тексти на актуальні теми, які найбільше цікавлять львів’ян. Генеральний партнер проекту  Медичний центр Medicover.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!