Чим можна запивати ліки. Роз’яснення МОЗ

7569 1
Найкраще ліки запивати звичайною водою без домішок.
Фото: glavcom.ua

Фото: glavcom.ua

Для одних препаратів немає критичної різниці, чим їх можна запивати, натомість щодо інших – необхідно бути обережним, пише на своїй сторінці у Facebook очільниця Мінздоров’я Уляна Супрун.

Якщо не дотриматись інструкції і запити ліки будь-якою рідиною, це може призвести до того, що вони будуть не дієвими або завдадуть шкоди.

Читайте також: Як перевірити наявність необхідних ліків у лікарні. Інструкція

Як правильно запивати ліки:

  • Вода – безпрограшний варіант. Краще випийте повну склянку. Це покращить засвоєння ліків.
  • Якщо на ліках написано «вживати під час прийому їжі», це означає, що разом із їжею або впродовж 30 хвилин після.
  • Якщо сказано «натщесерце», значить, не можна їсти принаймні дві години до прийому ліків і півгодини після. Кислотність шлунку, наявність жовчі, харчових волокон чи іонів металів впливає на біодоступність ліків. Тобто чи засвоїться саме та кількість діючої речовини препарату, яка вам потрібна.
  • Якщо немає води, можна запивати ледь теплим чаєм. Для більшості ліків немає значення, але найкраще це вода.
  • Не запивайте ліки газованими напоями, особливо якщо препарат слід пити натщесерце – такі ліки мають якомога менше бути в кислому середовищі, а солодкі газовані напої як раз кислі.
  • Кавою краще не запивати, хоча суворої універсальної заборони немає. Кофеїн може взаємодіяти із низкою препаратів, що руйнуються тією ж системою знешкодження, що і кава. Тому їх одночасне споживання призведе до того, що в крові буде забагато і кофеїну, і ліків. Уважно читайте інструкцію і не пийте ліки разом із кавою, якщо це заборонено. Каву заборонено споживати одночасно із ефедрином, бо це може надто сильно стимулювати серце.
  • Молочні продукти можуть стати на заваді засвоєння антибіотиків ципрофлаксину або норфлаксину. Тож якщо приймаєте антибіотики, вживайте молочні продукти щонайменше після двох годин, як випили ліки.
  • Деякі препарати, як то різедронат (для лікування остеопорозу) взаємодіють із іонами кальцію та заліза. Тому їх можна запивати лише водою і приймати натщесерце.
  • Не збільшуйте дозу. Більше не означає краще.
  • Якщо ви любите грейпфрути і приймаєте ліки перевірте їх сумісність. Грейпфрути і ще низка фруктів впливають на біодоступність деяких ліків, що викликає побічні ефекти.
  • Безпечної дози алкоголю не існує, і запивати ліки алкоголем не варто.
  • Інколи пігулки і таблетки важко ковтати. Причина – так звана дисфагія. У такому випадку винні не самі ліки, а певне порушення роботи м’язів чи нервів глотки, можливо навіть, збільшенні щитоподібної залози. 

Читайте також: Як перевірити ліки на підробку. Інструкція

Якщо Вам важко ковтати ліки, повідомте про це лікарю. Слід з’ясувати, чому так. Також, попросіть прописати ліки в іншій формі: крапель чи порошку. Насамкінець, якщо важко проковтнути таблетку, то розітріть її в порошок чи розділіть на частини. Пам’ятайте, капсули дрібнити неможна. Для правильного засвоєння препарату важлива облатка.


Читайте також:
5 Лютого, 2019 10:21
Іруська Їжа повинна бути ліками, а ліки - їжею. Гіппократ
НЕ переживайте так, їжте здорову їжу (фрукти, овочі, ягоди, ..), використовуйте натуральну косметику від pl-cosmetics.com/uk і будете здорові і ліки вам не знадо[***]ся.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!