«Cтарі» гривні та монети виводять із обігу. Які саме і де можна обміняти гроші

15129 0
Гроші можна обміняти у всіх українських банках.
Ілюстративне фото

Ілюстративне фото

Із четверга, 1-го жовтня, монети номіналом 25 копійок та паперові банкноти номіналом 1 та 2 гривні зразків до 2003 року перестануть бути платіжним засобом в Україні. 

Читайте також: Нацбанк виставив на аукціон виведені із обігу монети. Яка стартова ціна

Монети номіналом 25 копійок та гривні старих зразків, уведені в обіг до 2003 року, можна обміняти на монети та банкноти інших номіналів і зразків упродовж наступних трьох років, повідомили у Нацбанку.

  • упродовж року (до 30 вересня 2021 року) можна обміняти в усіх українських банках. 
  • із 30 вересня 2023 року лише у таких банках: Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзен Банк Аваль, ПУМБ.

Монети 10 копійок залишаються в обігу для зручності, адже ціни округлюються до 10 під час розрахунку готівкою. Також в обігу залишається і 50 копійок.

Також із 1 жовтня з обігу виводитимуть старі банкноти номіналом 1 та 2 грн і монету номіналом 1 грн, які ввели у 1996 році.  Банкноти номіналом 1 і 2 гривні зразків 2003–2007 років та монети номіналом 1 гривня старого зразка, виготовлені до 2018 року, поки що залишаться дійсними. Але в обігу їх ставатиме дедалі менше, а їхнє місце займуть «сріблясті» монети номіналом 1 та 2 гривні зразка 2018 року випуску. 

Читайте також: Львів'ян просять долучитися до благодійної акції «Монетки на життя»

Нагадаємо, що благодійний фонд «Запорука» закликає львів'ян віддати монети, які вивели з обігу на благодійність для допомоги онкохворим діткам. У Львові зібрані монети можна приносити в офіс благодійного фонду «Запорука», що на вул. Франка, 15 або на пл. Данила Галицького, 4 (офіс Інформаційно-освітнього волонтерсько проєкту «СонцеЛеви»).

Нацбанк виставив на онлайн-аукціон брухт монет, виведених з обігу, планують продати за більш, ніж 130 тисяч гривень. 

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!