Нардепи повернули собі виплати та надбавки. Скільки тепер отримуватимуть обранці

6201 0
Депутатам повернули зарплату, яку вони отримували у 2021 році.
Фото: dsnews.ua

Фото: dsnews.ua

Народні депутати на засіданні Верховної Ради 19 липня підняли собі виплати та надбавки. Йдеться про проєкт постанови № 7561. Нардепи 308 голосами «за» підтримали цей документ. 20 липня голова парламенту Руслан Стефанчук підписав його. Ця постанова дозволяє народним депутатам отримати надбавку в розмірі, встановленому для членів Кабміну. 

У коментарі Tvoemisto.tv народний депутат від Львівщини, член бюджетного комітету парламенту Ростислав Тістик повідомив, що це фактично повернення зарплати 2021 року, а саме збільшення не відбулося. 

«Підняття зарплати — неначасі. Я голосував проти. Однак, з 1 січня народним депутатам урізали зарплати на 50%. Це тривало до 1 червня. Тобто особисто у мене чи моїх колег зарплата становила 16 тисяч гривень. Зараз вже за цим законопроєктом це врегулювали і повернули до того окладу, який був у 2021 році. Тому, відповідно, ці спекуляції, що є якесь збільшення — неправда. Зарплата повернулась до того самого рівня яка була минулого року — 30-35 тис. грн», — сказав він. 

Читайте також: Бюджет армії збільшили на майже 70 мільярдів

Також народна депутатка, секретариня Комітету ВР з питань освіти, науки та інновацій Наталія Піпа у коментарі Tvoemisto.tv зазначила, що у 2021 році зарплата нардепів була вдвічі вищою, ніж зараз. І завдяки законопроєкту депутати отримали часткове повернення виплат, «а, особи, які у суспільстві розпалили дискусію — працювали на руку росії».

«Це не підняття зарплат. Люди, які почали на цьому хайпувати, я думаю, що вони працювали на руку росії. Якщо ж було б підняття, то зарплата повинна бути більшою, ніж за попередній період минулого року. У 2021 році зарплата депутатів була вдвічі вищою ніж зараз, тобто, якщо порівняти з будь-яким роком виплати 2021 р., то зараз вони будуть меншими», — додала вона. 

Читайте також: Чи виконується бюджет Львова в умовах війни, і що із бюджетом розвитку

Народний депутат фракції «Європейська Солідарність» Микола Княжицький Tvoemisto.tv заявив, що керівництво Верховної Ради розподіляє зарплати, а не депутати самі для себе. 

«Бюджет Верховної Ради залишився без змін. Керівництво перерозподіляє кошти на різні функції. Вони колись значно зменшили зарплату депутатам, взагалі скасували ті кошти, які депутати могли дати на фонд чи ще кудись. Залишили тільки зарплату, яка втричі менша зарплати заступника міністра. Потім вони вирішили це повернути.  Якби депутати збільшили бюджет ВР — це була б інша справа, а це перерозподіл всередині самого бюджету Ради, і керівництво вирішує, в який спосіб це робити», — сказав він. 

Зазначимо, у пресслужбі Верховної Ради заявили, що в державному бюджеті на 2022 рік не передбачається додаткових коштів на підвищення оплати праці нардепа.

Антоніна Костик


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!