Фінансова допомога та мовні курси. На що можуть розраховувати українці в Польщі

2028 0
На законних підставах перебувати на території Польщі можна впродовж 18 місяців.
Фото: Перший

Фото: Перший

З початку повномасштабної війни, з 24 лютого, відколи росія розпочала проти України повномасштабну війну, свої домівки покинули понад 10 мільйонів українців. Понад 4 мільйони виїхали за кордон, з них найбільше понад 2,5 мільйона – до Польщі.

Читайте також: США офіційно запровадили тимчасовий захист для українців

700 тисяч українців у Польщі вже отримали PESEL – ідентифікаційний польський номер, за допомоги якого держава здійснює облік громадян. Зараз його здатен отримати кожен українець, але процедура може тривати декілька днів через безпрецедентний наплив наших громадян. 

Із номером PESEL українці, які шукають прихистку в Польщі, одноразово отримують 300 злотих (понад 2 тисячі гривень) і ще 500 злотих на одну дитину (майже 3,5 тисячі гривень). Після його отримання можна легально працювати, одержувати страховку і медичну допомогу. Поляки, які приймають українців, отримують від польського уряду компенсацію витрат у розмірі 40 злотих на день.

Читайте також: Як керувати грошима у час війни. Короткі поради

На законних підставах перебувати на території Польщі можна впродовж 18 місяців. Після цього належить подати заяву про дозвіл на проживання строком до трьох років. Українці в Польщі мають право влаштуватися на роботу за спрощеною процедурою і безкоштовно отримати медичну допомогу. Українські діти також можуть безкоштовно ходити до польських шкіл, а студенти – до державних вишів і додатково отримувати стипендію та студентський кредит.

Також у навчальних закладах та громадських організаціях Польщі проводять безкоштовні курси польської мови.

Нагадаємо, що з кінця березня запрацювала угода між національними банками України Польщі, яка дозволяє українцям обмінювати готівкову гривню на польські злоті.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!