Як з нового року гіпертоніки платитимуть за ліки

2836 0
У державному бюджеті на 2015 рік не передбачено коштів на пілотний проект щодо державного регулювання вартості лікарських засобів для лікування осіб з гіпертонічною хворобою. Відтак, цей проект не буде працювати у цьому році. Про це під час відеоселекторної наради заявив головний терапевт МОЗ України Василь Нетяженко, повідомили у прес-службі ДОЗ ЛОДА.
фото: exzim.3dn

фото: exzim.3dn

Заступник директора Департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Орест Середа зазначив, що у  2014 році для реалізації пілотного проекту Львівщина отримала від держави 7 млн 143 тис. грн. Примітний і той факт, що в області в рамках пілотного проекту було задіяно 465 аптечних закладів. Для часткового відшкодування вартості лікарських засобів виписано 302 679 рецептів, з них отоварено — 290 886. Станом на 30 грудня 2014 року використана вся сума, що була виділена для Львівської області на реалізацію проекту.

Як розповіла Tvoemisto.tv директор Львівського осередку Аптечної професійної асоціації України Олена Комарянська, на кожен препарат була встановлена референтна (фіксована) ціна, за якою його продавали. Різницю від продажу держава компенсувала аптечним закладам.

«Ситуація з пілотним проектом загострилася ще на початку грудня минулого року. Тоді директорам аптечних закладів стало відомо, що кошти за ліки від гіпертонії держава їм не відшкодує, бо їх фактично немає. Відтак, з 1 січня 2015 року дію проекту було припинено. Є інформація, що в лютому з ініціативи Міністерства охорони здоров’я це рішення таки переглянуть. Наразі залишається лише чекати», - зазначила Олена Комарянська.

За її словами, за значну частину ліків (в основному вітчизняного виробництва) гіпертонік сплачував лише 10% від усієї вартості. А поширений засіб «Еналаприл» коштував за рецептом пілотного проекту лише 1 коп. Всього в переліку на відшкодування було 324 лікарські засоби. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!