Політична реклама

Гра на музичних інструментах допомагає запобігти гіпертонії

2340 0
Лікарі наполегливо стверджують про те, що однією з глобальних загроз людству є артеріальна гіпертензія. Для нормалізації тиску необхідний прийом ліків. А вчені з Голландії виявили лікувальний ефект від гри на музичних інструментах.

У навчанні музиці, як і в спорті, існують жорсткі вимоги, пропоновані до віку початку занять — жоден педагог не візьметься навчати грі на фортепіано 16-річного підлітка. Але, завдяки відкриттю голландських учених, незабаром у класах музичних шкіл цілком можуть з'явитися люди середнього віку та навіть старі, повідомляє vkurse.ua.

Дослідники з медичного центру при університеті голландського міста Лейден (Leiden University Medical Center) виявили, що щоденна гра на якомусь музичному інструменті запобігає розвитку гіпертонії.

У дослідженні брали участь 25 професійних музикантів і 28 осіб, які музиці ніколи не навчалися. Вік учасників знаходився в межах від 18 до 30 років. Учасники були підібрані таким чином, щоб їх антропометричні дані та спосіб життя були максимально подібними — іншими словами, щоб єдиною відмінністю між першою й другою групою було вміння співати або грати на музичному інструменті.

Серед служителів музи Евтерпа, яка, на переконання стародавніх греків, протегувала музику, були 3 гітариста, 4 флейтиста, 5 оперних співаків, 7 скрипалів і 6 піаністів. Всі вони співали чи грали на своїх інструментах в середньому по 1,8 години в день (репетиції, участь у виступах тощо).

Ретельні та неодноразові обстеження всіх учасників показали, що в групі музикантів середні показники систолічного та діастолічного тиску були помітно нижчі, ніж у групі «бездарних» випробовуваних.

«Подібна різниця спостерігалася вже у віковій групі зовсім молодих людей. Можна з упевненістю стверджувати, що в міру старіння випробовуваних вона буде збільшуватися все більше та більше», — коментують автори цього дослідження.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!