Ініціатива «Підвезу, Львів»: практичні поради, як обходитися без маршруток

7357 0
Команда руху «Підвезу!» запропонувала львів’янам чітку схему, як у ранковий час пік, добиратися на роботу без маршруток. Tvoemisto.tv розпитало ідеолога проекту Василя Матяшовського про особливості ініціативи та як на практиці нею можуть скористатися львів’яни.
фото: www.gazeta.lviv.ua, vorobus.com, facebook

фото: www.gazeta.lviv.ua, vorobus.com, facebook

Рівень перевезень у час пік як у Львові, так і в Україні загалом варто вдосконалювати, – вважає Василь Матяшовський.  «Ініціатива «Підвезу, Львів!» має на меті допомогти місцевій транспортній системі розвозити людей на роботу. Як мінімум – уранці в час пік. Завдяки цьому кількість пасажирів і навантаження на громадський транспорт зменшиться, з’явиться більше вільного простору в маршрутках й вони будуть не так часто ламатися», – пояснює активіст.

Читайте також: Як львів’яни самоорганізувались, щоб не їздити маршрутками

Глобальна мета проекту – навчити людей взаємодопомоги, підказати їм один зі способів, як це можна робити. «Рівень побутового комфорту, до якого ми звикаємо, надалі проявляється у всьому, що б ми не робили. Якщо для нас стає нормальним порушувати чужий простір (деколи аж до болю) у переповнених маршрутках, то навряд чи ми навчимося інакше взаємодіяти з людьми й в інших сферах», – переконаний Василь Матяшовський. За його спостереженнями, в українців часто виникає бажання допомагати один одному, але, на жаль, уся ця позитивна енергія розсіюється через певний час. Головним бар’єром на шляху до втілення хороших ідей є відсутність чіткої системи.

Команді «Підвезу, Львів!» вдалося напрацювати та запропонувати механізм, завдяки якому пасажири та водії можуть співпрацювати: як домовлятися в режимі онлайн так і поза інтернетом. Кожен із них при цьому має вигоду: пасажир добирається на роботу швидко та комфортно, а водій має можливість розділити витрати на бензин та їхати в приємній компанії. Василь Матяшовський роз’яснив Tvoemisto.tv, що за чим треба робити, аби принаймні на початку дня обходитися у Львові без маршруток.

1. Щонайперше варто приєднатися до групи «Підвезу» у Фейсбуці, аби бути в курсі останніх новин ініціативи. Окрім того, у тестовому режимі вже працює сайт, який поступово удосконалюють. Фільтр, який функціонуватиме на цьому веб-ресурсі, спрощуватиме систему пошуку.

2. Як пасажирам (тут), так і водіям (тут) варто зареєструватися, аби їх могли знайти для кооперування інші львівяниВодій вказує годину виїзду, приблизний маршрут і кінцеву точку. Пасажир, окрім деталей про час та напрямок руху, вказує ще рід діяльності, а також локації: звідки та куди йому потрібно доїхати. Під час реєстрації необхідно вказати посилання на свою сторінку в соцмережі Фейсбук, аби надалі з водіями та пасажирами легше було комунікувати, а при необхідності – ідентифікувати. «Прив’язка» до сторінки в соцмережі дозволяє перевірити (бодай на поверхневому рівні), хто ця людина, чим займається, чи є у вас схожі зацікавлення, інтереси або ж спільні друзі, які могли б підтвердити, що знайомі з особою, із якою ви плануєте подорожувати.

«Ми просимо пасажирів писати, чим вони займаються. Нам цікаво, в кого є потреба добиратися вранці на роботу. У переліку бачимо, що тут є інженери, економісти, музиканти, офісні працівники, лікарі, вчителі, державні службовці. Усі вони працюють з людьми. Ми хочемо допомогти їм добиратися зранку в умовах, які б не вбивали бажання працювати з людьми після такогої дороги», – каже Василь Матяшовський.

3. Після реєстрації активісти ініціативи зустрічаються з водіями, вручають їм посвідчення із номером («ЛЕВи») та знайомлять із основними правилами:

а) підвезення не є підприємницькою діяльністю з метою отримання прибутку;

б) ця співпраця є з ціллю відшкодувати частину витрат на паливо (як правило, у розмірі подвійної вартості маршрутки);

в) водій повинен дотримуватися правил дорожнього руху;

г) та не забувати про свою безпеку (не боятися відмовити, якщо є сумнів щодо порядності пасажира). 

Окрім того, водіїв просять бути ввічливими, привітними, толерантними, відмовитись від російської попси та не палити в салоні. Ще одним важливим нагадуванням є те, що, відповідно до законодавства, потрібно відображати додаткові доходи, якщо сума перевищує 17 гривень до 1 травня наступного року, у своїх деклараціях. Однак, будь-яких додаткових зобов’язань перед ДФС чи ДАІ ЛЕВи не мають.

4. Реєстрація не є обов’язковою (але бажаною). У мережі є списки водіїв та пасажирів, до яких має доступ кожен учасник групи. Пасажиру достатньо знайти у переліку водія, який їде за потрібним маршрутом у зручний час, та зв’язатися з ним у соцмережі. Схема взаємодії для водія дещо інакша: знайти у списку попутника, якого було б нескладно підкинути в потрібне місце, написати йому і домовитися про місце зустрічі/виїзду. Окрім того, пасажири можуть знаходити інших пасажирів зі спільним маршрутом та кооперуватися самостійно.

5. Віднедавна у різних точках міста на зупинках є наліпки й інформаційні плакати. Наліпки помітні здалеку для водіїв, а для пасажирів є сигналом, що тут може зупинитися авто із пропозицією підвезти. Зараз львівська команда «Підвезу!» разом із волонтерами поширюють інформаційні матеріали та наповнюють мапу з позначками, яка вже і так є чималою. Якщо поблизу вас чи у вашому районі цей рух не поширений, активісти закликають зголоситися, стати волонтером та допомогти в поширенні матеріалів самостійно.

6. Організатори стверджують, що безкоштовний сервіс довго не проіснує. Символічним мотиватором є розділення вартості палива, а рекомендовий розмір відшкодування становить подвійну вартість проїзду в маршрутці – тобто 8 гривень.

«Ми не змушуємо, але наполегливо радимо водіям брати кошти. Потрібно буде частіше мити салон, аби в машині було всім комфортно. І ті, хто цінують те, що їх підвозять, будуть готові розділити витрати», – говорить Василь Матяшовський. На його думку, завдяки таким маленьким внескам, цей рух буде розвиватися. Кожна людина готова робити щось просто так до певного часу – ентузіазм поступово згасає, а мінімальна винагорода має хоча б трохи мотивувати водіїв підбирати пасажирів.

Команда «Підвезу» вважає, що подвійна вартість маршрутки, себто 8 гривень, – цілком оптимальна вартість послуги, яку може дозволити собі навіть студент. «Це та сума, якою «скидаються» на бензин. Вона покриває частину його вартості  та є прийнятною навіть для студента. Якщо двадцять робочих днів витрачати по вісім гривень, то в сумі виходить 160 гривень на місяць. Мова йде про добирання лише вранці, коли транспортний рух у Львові перенавантажений і коли ти маєш бути чітко о конкретній годині на роботі чи в університеті. Сто шістдесят гривень на місяць вартує добирання на роботу без відтоптаних ніг, пом’ятого та спітнілого одягу. Це не є велика плата», – каже Василь Матяшовський.

За словами Василя Матяшовського, практика когось підвозити – є поширеною на Заході. Наприклад, у Нью-Йорку на дорогах є окрема швидкісна смуга для машин, які повністю вкомплектовані пасажирами. Якщо водій хоче якнайшвидше дістатися куди-небудь, то підбирає людей по дорозі. Усі інші авто, які «везуть повітря», змушені набагато повільніше їхати в загальному потоці та нерідко стояти в заторах.

«Ми часто просимо водіїв, які їдуть пустими, зупинятися на людних зупинках у Львові та пропонувати свої послуги. Однак, існує проблема, що пасажирів це насторожує: вони, ледве дихаючи, таки доїдуть до роботи у переповненій маршрутці, але не сядуть у машину до незнайомого водія, який хотів по-щирому допомогти», – говорить Василь Матяшовський.

Активіст вірить, що у майбутньому запропонована його командою схема перейде в «оффлайновий» режим і перетвориться у звичайну практику взаємодопомоги. Водії спинятимуться та братимуть зі собою попутників, а для пасажирів це буде виглядати буденно і звично.

Розмовляла Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!