Кількість вишів в Україні хочуть скоротити до 70

2021 0
У ході розвитку освітньої галузі кількість університетів в Україні має скоротитися до щонайбільше 60-70 закладів, які акцентують свою діяльність на науковій роботі. Про це під час проведення Національного форуму «Бізнес й університети» сказав заступник міністра освіти і науки Олег Дерев’янко.

Олег Дерев’янко зазначив, що бурхливий розвиток університетів розпочнеться зі зміною їхнього статусу з бюджетних закладів на неприбуткові організації, що дасть змогу впровадити нові принципи фінансування. Заступник міністра фінансів Оксана Маркарова додала, що Мінфін готовий сприяти розвитку освіти. Фінансове відомство розпочало реформу з децентралізації галузі, у рамках якої передає безпосередньо Міносвіти та університетам, разом із бюджетними коштами та більшою автономією, також і більшу відповідальність за використані гроші. На думку Маркарової, це надасть можливість відокремити повноцінно діючі університети від «рейкових» і надавати фінансову допомогу першим і «не тягнути» далі останніх.

Читайте також: Топ-10 вишів за кількістю поданих заяв: Львів лідирує

За даними Центру розвитку корпоративної та соціальної відповідальності, Україна посідає 74-те місце за рівнем співпраці університетів та бізнесу у сфері досліджень і розробок, 29-те місце за кількістю вчених та інженерів і 50-те місце за кількістю заявок за процедурою РСТ (3,6 заявки на мільйон населення). У рейтингу інноваційних країн Bloomberg за 2015 рік Україна посідає 33-тє місце. За індексом конкурентоспроможності за 2015-2016 роки Україна на 79-му місці (зі 140 країн), за глобальним інноваційним індексом за 2015 рік на 64-му місці (зі 141 країни). При цьому видатки на освіту в Україні становлять 6,7% від ВВП країни, видатки на дослідження і розробки – 0,8% від ВВП.

Читайте також: ТОП-10 найпопулярніших спеціальностей у вишах Львова: інфографіка

Джерело: Osvita.ua

Опублікувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!