Куди поїхати на вихідні зі Львова: мальовничий водограй на Закарпатті

6165 0
Цього тижня Tvoemisto.tv пропонує відвідати затишне село на Закарпатті та мальовничий водограй. Для любителів літнього чи осіннього відпочинку тут влаштовані піші та веломаршрути.
фото: guide.karpaty.ua

фото: guide.karpaty.ua

Де розташовується

Пилипець – село в Міжгірському районі Закарпатської області. Одне з найбільших у цьому районі. Тут мешкає майже 1400 людей. Пилипець зі Львовом розділяють 190 кілометрів. Також через нього протікає річка Плошанка.

Чому це місце унікальне

У Пилипець можна приїхати в будь-яку пору року. Для любителів літнього чи осіннього відпочинку тут влаштовані вело- та піші маршрути.

Гірськолижників та сноубордистів взимку приваблює гора Гемба. Це одна з найвищих вершин полонини Боржава. Вона обладнана трьома підйомниками. Нижня і верхня частини спуску  пологі, середня крутіша і нерівна. Найбільша кількість трас на горі Гемба. Їх загальна протяжність більше 20 000 м. Найдовша з них  6000 метрів. Також є 4 траси на горі Магура-Жиде, найдовша – 1500 метрів. Всього на курорті є 7 підйомників.

Що подивитися

Церква Різдва Пресвятої Богородиці

Це дерев'яна церква, в якій зберігається іконостас XVIII століття. Поруч підноситься монументальна двох'ярусна дерев'яна дзвіниця.

 

Водоспад Шипіт

Він знаходиться на відстані 6 км від села, у підніжжі гори Гемби. Сюди організовують спеціальні автобусні екскурсії із санаторіїв і пансіонатів Закарпаття і Прикарпаття. За 300 метрів від водоспаду розташований гірськолижний підйомник (це служить орієнтиром для охочих відвідати водоспад).

Щорічно неподалік від водоспаду на початку липня проходить неформальний фестиваль, на який приїжджають хіпі та представники різних субкультур з України, Білорусі та інших країн. Він відбувається на свято Івана Купала. Любко Дереш написав свою книгу «Трохи пітьми» головний мотивов якої події саме на Шипоті.

Водоспад  причаровує погляд своєю красою. Милуватися ним можна будь-якої пори року, навіть взимку, коли круті скелі вкриваються снігом.

 

Неподалік від водоспаду вас чекають сувенірні крамнички та чисельні торговці гарячим вином – взимку, або прохолодними напоями – влітку. Біля водограю ви опинитесь у теплій компанії інших туристів.

Як доїхати

О 7:10 від залізничного вокзалу Львова відправляється електричка Львів – Мукачеве. На ній треба доїхати до станції Воловець. А звідти вже рейсовим автобусом можна дістатися до села Пилипець. Назад можна поїхати о 17:41 тією ж електричкою.

Якщо добиратися власним авто, то треба рухатися трасами E471/Е 471/М06. Дорога триватиме приблизно 3 години.

 
Підготував Микита Панасенко.
Цей матеріал було підготовлено в рамках Програми міжредакційних обмінів за підтримки міжнародного медіа-проекту MyMedia

Джерела інформації та фото: uk.wikipedia.org, pylypets.com, guide.karpaty.ua

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!