Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

Гори, казки, сир і вода. Подорож у Тустань, Турку і Східницю

13215 0
Хто живе біля скель у Тустані, чому варити сир у горах – це покликання від Бога, який він – сучасний бойко, що, ймовірно, походить від кельтського племені, які казки розказують на Турківщині і що лікує вода у Східниці – можна дізнатись у дводенній мандрівці Львівщиною. Tvoemisto.tv запрошує у подорож.

Машина часу

Заповідник зі скелями Тустані розташований у селі Урич, їхати сюди від Львова 2 години, дорога – хороша. Зараз на скелях є лише сліди споруди, що колись була оборонним комплексом, збудованим 12 століть тому. Щоб відтворити первісний вигляд фортеці, дослідник Михайло Рожко 30 років збирав наскельні сліди.

Щодо походження самої назви місця, то є дві версії: Тустан – означало сильний, міцний, відважний; «тут стань» – бо кожен мав зупинитися перед фортецею, показати свої речі і заплатити мито. А мито тут було високим – через те, що біля фортеці пролягали шляхи «білого золота» – солі. Щоб дізнатися більше історії про Тустань, можна піти у музей або замовити екскурсію.

Читайте також: Чорні глечики і Біла пані. Подорож у Гавареччину і Підгорецький замок

У цих скелях є машина часу. Запускається вона тоді, коли розпочинається середньовічний фестиваль «Тустань»: люди переодягаються у лицарські обладунки, влаштовують лицарські бої, танці, співи, готують давні страви. У 2020 році фестивалю не буде через карантин, але організатори сподіваються провести його наступного року. Та все ж декого з реконструкторів, які приїжджають до Тустані, щоби показати відвідувачам старовинний побут, можна побачити і зараз. Вони залюбки демонструють своє вбрання, побут, прикраси, які створили за середньовічними зразками.

На території заповіднику є рукомийники, паркінг та кафе просто неба, де можна підкріпитися традиційними стравами: баношем, картоплею та грибною юшкою.

Зупинка для гурманів

Скелі – не єдина цікавинка місцевості. За дві години їзди від Тустані, у селі Бориня на Турківщині, можна познайомитися із культурою сироваріння, що передається із покоління у покоління. У хаті сировара Богдана Комарницького можна купити сир, зварений за давніми рецептами, якого у пересічному супермаркеті не зустрінеш. Пан Богдан – справжній бойко. Це етнографічна група українців, які живуть на північних і південних схилах Карпат – від річок Лімниця й Тересва на сході до річок Уж і Ослава на заході. Якщо їхатимете в гості, не забудьте про кодову фразу: слава Ісусу Христу. Адже пан Богдан береже традиції і дуже радіє, коли люди «вітаються правильно». Сировар вважає свою роботу покликанням і каже, що його обрали для цього предки.

Пан Богдан показує сирову майстерню і вже готові голівки сиру:

«Це все продукти ручної роботи. Сир, топлене масло, хліб, хліб в глиняних формах, ощипки – хліб швидкого приготування, який має стародавню історію».

Він додає, що сир у спеціальних великих голівках може зберігатись і 100 років, чому є документальні підтвердження.

До Комарницьких приїжджають на майстер-класи з приготування сиру, дегустацію і щоб послухати про філософію харчування. Згідно з нею, найкориснішим для людини є те, що росте в її регіоні.

Казки гір для душі

У саме містечко Турка, що за півгодини їзди від Борині, варто приїхати, якщо ви звикли до міського комфорту, але вам бракує затишку і розміреного темпу. Гордість мешканців – дорога «вісімка»: відремонтований три роки тому серпантин, єдиний у гірській місцевості України.

Для очей і душі у місті є давні церкви і костел Внебовзяття Пресвятої Діви Марії, збудований 300 років тому. Також через цілий район тече річка Стрий. А ще у містечку є ідеально локація для фото – Турківський кар’єр, де у сонячну погоду вода блакитна і бірюзова.

Читайте також: Середньовічна готика та озеро у заповідному лісі. Подорож у П'ятничани і Новий Розділ

У Турці – серці бойківського краю – живе фольклорист Петро Зборовський. Збирати фольклор він почав у 1985 році, каже – через потребу досліджувати і відкривати нове. Їздив селами із магнітофоном «Весна», на який і записувався унікальний матеріал. Пан Петро просив людей заспівати і розповісти казки, пісні, віншування і колискові, які виконують у їхньому селі. Записував на магнітофон, потім переписував від руки і відправляв у видавництва.

Щоб видати нову омріяну книгу з казками, потрібно чимало грошей, проте охочих спонсорів –  нема. Пан Петро навіть писав листи у міністерства – вони прислали відписки. Фольклорист сподівається, що знайдуться люди, які збережуть ці казки на папері, проте із сумом додає, що багато з культурного фольклорного надбання зараз відмирає.

Цілющі джерела для тіла

Із Турки за дві години їзди можна потрапити у Східницю, де колись знайшли кістки мамонта і носорога. Дорогу до місця краще обирати довшу, через Розлуч, бо на коротшій – жахливі вибоїни.

У легендарну лікувальну Східницю приїжджають тисячі людей, щоби оздоровитися водою. Біолог Омелян Стоцький відкрив властивість цих вод у джерелах експериментальним шляхом. Вода у кожному джерелі має свій особливий хімічний склад. Загалом тут є 32 джерела і 17 свердловин. У Східниці можна справді розслабитись – є спа, сауни і басейни. Ціни на котеджі стартують від 400 грн за ніч у номері для двох.

Джерела лікувальної води течуть прямісінько у горах і не загнані у бювети. Йти до них пішки недалеко – близько 20 хвилин лісом. Зауважте, що просто так, без призначення лікаря, починати пити воду не варто.

Ця подорож підійде для компанії друзів, сімей і тих, хто хоче відпочити наодинці. Тут можна відчути таємничість середньовічної Бойківщини і побачити, що традиціям і сімейним покликанням і досі є місце у нашому модерновому світі. Ба більше, вони не дозволяють нам забути, хто ми є, а також додають кожному окремому життю свій особливий сенс.

Плануйте маршрут так, як вам більше до вподоби: з ночівлею або без, на один чи два дні. Львівщина – цікава та незвідана і вона чекає на кожного з вас.

Тvoemisto.tv публікує тревел-шоу «Твоє місто. Твоя країна» про мальовничі і сакральні місця Львівщини. Ми по-новому відкриваємо наш край разом із партнером проєкту, мережею АЗК ОККО.

Катерина Бортняк, за матеріалами тревел-блогу «Твоє місто. Твоя країна»

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Куди поїхати на вихідні зі Львова

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!