Львівські стартапери розробили систему, яка економитиме місту 30 мільйонів на рік

2911 0
Львівська команда розробила хмарну систему оцінки витрати енергії, газу, води під назвою uMuni, яка допоможе місту економити до 25-30 мільйонів гривень на рік.
фото: ain.ua

фото: ain.ua

Систему uMuni вже використовують у львівських комунальних закладах, а економія за рік використання може скласти 25-30 млн грн при майже нульових витратах, впевнений засновник стартапу, львівський розробник Зеник Матчишин.

Це – «розумна» система оптимізації витрат на енергоресурси, і розрахована вона в першу чергу на підприємства, офісні будівлі, муніципалітети. Керівники таких установ за допомогою системи починають збирати дані про споживання ресурсів, процесах в будівлі, що працює техніці тощо. Відповідно – можуть швидше реагувати, коли спостерігається якесь аномальне споживання або просто споживання, відмінне від норми.

Читайте також: 5 порад для успішного стартапу

Система поширюється як Software-as-a-Service – користувачеві нічого не потрібно ставити, просто оплачувати використання в залежності від кількості будівель в системі. Вартість – від 50 до 100 грн на місяць за будівлю, для бюджетних підприємств є можливість домовитися про умови, – розповідає засновник проекту.

uMuni зараз працює ще в у неповноцінному режимі, хоча система вже випробувана в дії. У Львові систему використовували впродовж семи місяців в бюджетних установах, в результаті, незважаючи на зростання тарифів на 20%, вдалося заощадити 18 млн грн.

Читайте також: Як новачкам знайти гроші на стартап: 3 поради Річарда Бренсона

Зараз команда проводить пілоти зі Львівської ОДА (у них 1 100 будівель на балансі), зі «Львівводоканалом» (зараз говорять про використання системи в 10, потім – у 100, потім – в 9000 будівель), також ведуться переговори із ще кількома ОДА та приватними компаніями. Офіційний запуск системи планують на листопад-грудень цього року.

Читайте також: 8 порад експерта, як відкрити успішний стартап

«Економія при ручному режимі становить мінімум 3-5%, але може дійти до 15%, при автоматичному в перший рік використання – до 5-10%. Якщо Львів збереже такі темпи, економія може доходити до 25-30 млн грн на рік, і це – майже без витрат », – розповідає Зеник (ручний і автоматичний режими – це різні умови, за якими надається сервіс).

За матеріалами ain.ua, finance.ua

Опублікувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!