Львів’ян запрошують на лекцію від нобелівського лауреата

2756 0
Лауреат Нобелівської премії Роалд Гоффман прочитає лекцію у Львівському університеті.
фото: en.wikipedia.org, lvivtour.com.ua, metodist.ucoz.com

фото: en.wikipedia.org, lvivtour.com.ua, metodist.ucoz.com

30 вересня о 15.00 годині в Актовій залі Львівського національного університету імені Івана Франка (вул. Університетська, 1) відбудеться лекція лауреата Нобелівської премії в галузі хімії, професора Корнельського університету, Doctor Honoris Causa Львівського національного університету імені Івана Франка Роалда Гоффмана на тему: «Protochemistries are a Bridge» («Протохімія як місток»), – інформує прес-центр ЛНУ імені Франка.

«Люди займалися хімією, високою хімією, задовго до того, як стали хіміками. Адже перетворення матерії є невід’ємною складовою людського існування. У добуванні металів із руди, їхньому застосуванні у зброї та оздобленні, у приготуванні та зберіганні їжі, у косметиці, ліках, кераміці, дубленні шкіри, у барвниках, в очистці та муміфікації ремісники та жінки у кожній культурі опанували високу експериментальну хімію. Історії про протохімію, до окремих з яких я звертатимусь, до сьогодні утворюють справжній міст між хіміками і не хіміками, між хімією і культурою. Вони акцентують на винятковій важливості експерименту і... базовій економіці, що  значною мірою визначає людську діяльність. Значно більше, ніж місцевий колорит, ці історії віддають данину минулому, винахідливості людини. Протохімія також об’єднує наш світ у часі та суті; її історії нормалізують науку. А крім того, вони міцно закорінюють науку в контексті світової культури – хімію в культурі, культуру в хімії» (Витяг із лекції Роалда Гоффмана).

Довідка: Роалд Гоффман – американський учений, поет, драматург і філософ. Народився  в Золочеві. У часи війни його родина переїхала спочатку до Польщі, потім до Німеччини, Австрії, а в 1949 – до США. Закінчив Колумбійський університет зі ступенем бакалавра медицини. У 1962 році отримав ступінь доктора хімії (Гарвардський університет). Перший значний успіх до Роалда Гоффмана прийшов на початку 1960-х років, коли він запропонував метод розрахунків елементарних орбітальних молекул. З 1965 року –  професор Корнельського університету. Член Національної академії наук США, Американської асоціації фундаментальних наук, Міжнародної академії квантово-молекулярних досліджень, Американського фізичного товариства. Почесний доктор Королівського технологічного інституту в Швеції і Йєльського університету. Є автором 5 поетичних збірок, 114 окремо надрукованих поем і 3 театральних п’єс (зокрема, п'єси «Кисень», 2001 — у співавторстві з Карлом Джерассі; розповідає про історію відкриття цього хімічного елементу у 18 столітті; перекладена 16 мовами й поставлена в багатьох театрах світу).

Роалд Гоффман цікавиться життям своєї Батьківщини. Через фаховий журнал Chemical and Engineering News Роалд Гоффман закликав вчених Заходу підтримувати молодих вчених колишнього СРСР заради їхнього наукового майбутнього. У 2014 році був серед інтелектуалів, які підписали звернення світової академічної спільноти на підтримку українського Євромайдану.

Опублікувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!