На правах реклами

Що пропонує школа КМДШ та чому так важливі освітні «занурення»

9883 0
У ліцензованій приватній школі з поглибленим вивченням англійської мови – КМДШ – практикують інноваційний підхід до навчання, побудований з урахуванням індивідуальних особливостей кожної дитини. Насамперед, тут вчать діяти та взаємодіяти, пізнавати та творити, надають перевагу практичним речам, які знадобляться у житті.

Виховати креативну, освічену, самостійну і впевнену в собі особистість, надати сили кожному для особистого розвитку та зростання, а також забезпечити середовище можливостей та простір безпеки – головні завдання сучасного навчального закладу. У львівській школі КМДШ, що на вул. Угорській, 12е, не лише надають якісні знання, а й вчать користуватися ними у житті. Для школи важливо створити такі умови, в яких учень зможе розвиватися та формуватися як гармонійна особистість, яка вміє приймати рішення на основі цінностей та творити своє майбутнє.

Концепція Empowerment

Перше, що спадає на думку при вигляді радісних учнів КМДШ, що тут немає виснажливих уроків та заучування, а лише цікавий та ефективний процес.

Як зазначила директорка школи КМДШ Любов Собко, в основі навчання у мережі КМДШ закладена концепція Empowerment – надання сил кожному для особистого розвитку та зростання, відповідне ставлення та розширення можливостей.  

Директорка школи КМДШ Любов Собко

Починаючи з першого класу, учнів навчають проектної діяльності, креативного мислення, емпатії та якісної взаємодії.

Хвильові занурення – що це таке?

У КМДШ у молодшій школі вчителі працюють за методикою «хвильового занурення»: щомісяця дітям досліджують тему, яку наскрізно опрацьовують на усіх предметах через інтеграцію.

Читайте також: Інтегровані уроки та хвильові занурення. Як у Львові відбувається навчання в КМДШ

Наприклад, якщо тема місяця у молодшій школі звучить «Ми мандруємо»: то учні будуть вивчати материки та океани, види водного транспорту, флору та фауну, визначні місця тощо. У командному проєкті будуть розробляти, наприклад, власну карту мандрівок, знайомитися з країнами-сусідами,  створювати макети різних видів транспорту. На математиці розраховувати відстані подорожей, складати маршрути; проводити конференцію, на якій ділитися з паралельними класами цікавинками про тваринний та рослинний світ країн тощо. Тобто, «хвильове занурення» пронизує усі предмети, діти глибинно досліджують явища та процеси, аналізують тему з точки зору різних дисциплін. Саме такий підхід впливає на розширення світогляду та комплексне розуміння, як у світі все працює.

Як навчають в середній та старшій школі

У середній та старшій школах у КМДШ практикують проєктні та професійні занурення, навчають розуміти себе, розвивати свої таланти, підсилювати слабкі сторони.

Учні 5-8 класи, окрім навчання, згідно з освітньо-формаційною програмою КМДШ, беруть участь у проєктних зануреннях. Учні визначаються з темою майбутнього проєкту, формуються у команди і працюють над його реалізацією. Кожне проєктне занурення у школі закінчується публічною презентацією напрацювань для однолітків, вчителів та батьків. Раз в рік в мережі шкіл КМДШ відбувається яскрава подія «Project-FEST», де презентуються найкращі проєкти-переможці з усіх шкіл КМДШ.

Звісно, для старшокласників різновидність та складність проєктних робіт відрізняються. Учні над своїми проєктами працюють по кафедрах, аби зануритися у наукову глибину, шукають прикладну реалізацію своїх ідей і напрацювань.

В освітньо-формаційну програму включені і унікальні навчальні чи розвиткові курси, наприклад, для молодших школярів – робототехніка, лего (коли діти конструюють), майстерня самозарадності (де діти освоюють необхідні навички для життя), фінансова грамотність, театр Improv, уроки ліплення. Улюбленим також для дітей є і «Калейдоскоп наук» – унікальний курс природничих дисциплін для учнів 1-4 класів, який проводять вчителі старшої школи з хімії, фізики, природи і географії.

Учні середніх і старших класів додатково освоюють напрямок дебатування (курс ведуть і українською, і англійською мовами).

У старших класах школярі навчають додатково на факультетах, де мають можливість освоїти практичні навички. На вибір старшокласникам пропонують спробувати свої сили і професійно зануритися в один з трьох напрямків: бізнес і підприємництво, програмування, комунікації та ораторське мистецтво.

Для співпраці на факультетах КМДШ долучає кращих освітніх та бізнес партнерів.

Особливу увагу у школі приділяють вивченню англійської. Оскільки школа з поглибленим вивченням цієї мови, її тут справді багато – п’ять разів на тиждень, плюс заняття з носіями мови. Починаючи з третього класу діти обирають для вивчення другу іноземну мову.

Особливістю освітнього процесу у КМДШ є інтеграція. У школі намагаються показати кожен процес під різними кутами.

Практична складова освітнього процесу

За демонстраційним столом, де чимало колб, пробірок та хімічних елементів якраз працює вчитель хімії п. Олег. Він каже, що діти не лише люблять споглядати за дослідами, процесом випаровування чи розділення сумішей, а найбільше прагнуть самостійно експериментувати. Звісно, під пильним керівництвом вчителя.

Самостійно працювати із хімічними реакціями учні починають з 7-8 класу. Під час лабораторних практикумів вони проводять досліди зі солями, спостерігають, як випадає осад та утворюються гази тощо. Робота у кабінеті хімії, за словами п. Олега, чи не найцікавіші заняття учнів КМДШ, адже уроки побудовані так, що 80-90% занять займає практика, решта – теоретичні пояснення.

Формат, який до вподоби усім

Мережа шкіл КМДШ – ліцензована, а це означає, що тут дотримані державні стандарти, проте, є й авторські напрацювання.

Читайте також: Куди віддати вчитись дитину. Огляд приватних шкіл Львова

Уроки у КМДШ здебільшого тривають 45 хвилин. Дещо менше у перших класах, а ось у старших – можуть бути об'єднані в пари чи модулі.

Дзвінків у школі немає, проте усюди розвішані електронні годинники, тож за часом слідкують самостійно як вчителі, так і самі учні.

Учнів у класах небагато – до 20 дітей. Таким чином, у вчителів є можливість приділити кожній дитині стільки уваги, скільки потрібно. Важливо для батьків та  дітей й те, що вони мають можливість виконувати домашні завдання у школі і не носити тяжкі портфелі.

Оцінюють учнів КМДШ за звичною 12-тибальною системою, звісно, крім молодших класів, де оцінювання є лише формувальним. Проте дітям не оголошують усі оцінки на клас, відповідно ти навчаєшся сам для себе і щодня маєш показувати власну позитивну динаміку з кожного предмета, а не за принципом «вчитися краще, ніж сусідка за партою».

З меншими дітьми одночасно працюють і вчитель, і тьютор – людина, яка здійснює індивідуальний та груповий супровід дітей. Спільна робота вчителя і тьютора дозволяє підібрати індивідуальний підхід до кожного. Зі старшокласниками таку роль виконує ментор – старший друг та порадник. Він допомагає дітям набувати найважливіші навички та компетентності, планувати день, організовувати час, рефлексувати тощо.

У завдання тьютора і ментор входить комунікація з батьками щодо організаційних питань, освітнього прогресу учнів. Для відслідковування освітніх досягнень є електронний щоденник, а також відбуваються «Теплі зустрічі з батьками», коли одночасно у школі є усі вчителі, які працюють з дитиною і батьки можуть отримати зворотній зв'язок, інформацію про успіх чи виклики. Двічі у рік усі педагоги готують підсумковий індивідуальний звіт про динаміку навчання та розвитку  кожної дитини, спостереження – «SchoolPass».

У функції тьютора і ментора також входять забезпечення здорового психологічного клімату у школі і проведення формаційних курсів – Інтро, рефлексія, «Я особистість». Допомагають вони дітям і з освітнім процесом. Як зазначила директорка Любов Собко, у школі КМДШ тьютор і ментор є незамінними і дуже цінними дорослими для усіх дітей.

Ціннісно-компетентісна модель, за словами Любові Собко, є авторським напрацюванням КМДШ. Крім того, що діти засвоюють освітню програму, важливо, також отримати навички, які їм будуть потрібні у повсякденному житті. Це і креативне мислення, і емпатія, і проєктне мислення, і комунікація, і адаптивність. Кожен місяць у школі обирають окрему компетенцію, над якою працюють усі.

Саме зараз у школі працюють над такою навичкою, як креативність. Діти шукають нестандартні рішення, творять, фантазують та розуміють – завжди є кілька варіантів вирішення того чи іншого завдання.

Хороша школа – якісне і безпечне навчання

Кожне приміщення будівлі є світлим, просторим та безпечним. У бібліотеці КМДШ можна не лише прочитати улюблену книгу, тут проходять цікаві зустрічі з письменниками, творчими особистостями.

Читайте також: Як у сучасній школі розвивають навички XXI століття

У коридорах, які поділені на ігрові та відпочинкові зони, можна, як пізнавально налаштуватися на уроки, так і активно відпочити.

Звичайно дуже важливими є і харчування. У КМДШ діти повноцінно харчуються – мають сніданок, обід та підвечірок. За потреби, якщо учень залишається у школі довше і відвідує позашкільні клуби, замовити можна і вечерю. Завдяки картковій системі та окремому сайту, діти разом з батьками планують своє меню і обирають те, що їм до вподоби.

До речі, у КМДШ особливу увагу приділяють безпеці та санітарно-гігієнічним нормам. На вході обладнана рамка температурного скринінгу, де усі дорослі і діти перед початком робочого дня вимірюють температуру, скрізь стоять санітайзери для дезінфекції рук, медична сестра слідкує за самопочуттям дітей у школі.

Сторонні люди сюди точно не зайдуть. Школа знаходиться під постійною охороною, а по периметру школи та коридорах встановлено близько 50 камер. Є тут власна система оповіщення, що поєднана з радіо. Завдяки їй не лише транслюють власні шкільні радіопрограми, а й проводять тренування пожежної чи іншої надзвичайної евакуації.

Як обрати найкращу школу для дитини

Регулярно у школі КМДШ проводять Дні відкритих дверей, де батькам та дітям все показують і розказують про школу.

Навчання у школі починається з 1 вересня, проте вступити можна і упродовж року, якщо у класі є вакантне місце. Для цього школа пропонує тестові навчальні дні, коли потенційних учнів запрошують зануритися у шкільне життя, аби зрозуміти – і побачити освітній простір зсередини.

Зараз у школі КМДШ розпочинається вступна компанія на 2022-2023 навчальний рік. Формуються списки бажаючих вступити у перший клас. Також за попереднім записом кожен з охочих батьків та учнів може прийти та ознайомитися зі школою, оглянути та глибше зрозуміти її особливості та відмінності.

Також є гарна новина для тих, хто шукає школу для своїх дітей, яким 4,5-5,5 роки. У школі КМДШ є нульовий клас. Заняття для дошкільнят організовано максимально в ігровій формі. Тут чергують заняття з активними іграми, прогулянками, малюванням, творчими проєктами, фізичними заняттями тощо. Так діти стають більш психологічно зрілими, набагато самостійнішими та уміють концентрувати увагу.

Щоб відвідати Дні відкритих дверей, дізнатися про підготовку та вступ до школи, залиште, будь ласка, заявку тут.

Ольга Шведа

Фото Анни Чистякової

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Освіта 3.0

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!