Львів’янам покажуть унікальні старовинні ікони. Де подивитися

2654 0
У п’ятницю, 11 грудня 2015 року, о 16:00, львів’ян запрошують на виставку «Коли святі усміхаються…», на якій представлять народні ікони другої половини ХІХ – початку ХХ ст. з Буковини, Гуцульщини та Покуття (із музейних та приватних збірок). Відкриття відбудеться в головній будівлі Національного музею у Львові імені А. Шептицького (проспект Свободи, 20).

На виставці представлять народну хатню ікону, мальовану на дошці, що побутувала на теренах Буковини, Гуцульщини та Покуття  від другої половини ХІХ століття до 1910-х років. Проект є першою спробою ширшого висвітлення цієї групи пам’яток та їх систематизації за хронологією, автурою,  іконографією та технологічними особливостями. До експозиції увійдуть твори зі збірки  Національного музею у Львові імені Шептицького, Музею народної архітектури і побуту, а також найкращі твори з приватних колекцій. Загалом львів’янам продемонструють приблизно 150 ікон.

Читайте також: До Львова привезли хрест, який вцілів в АТО й став символом незламності українців

Відвідувачі виставки зможуть побачити унікальні горизонтальні фризові композиції із зображенням декількох вибраних святих та сюжетів. Найчастіше це найпопулярніші та найулюбленіші в народі  образи: Богородиці, св. Миколая Чудотворця. Їх доповнять зображення св. Юрія Змієборця, св. великомучениці Варвари (на гуцульських і покутських пам’ятках) чи  св. мучениці Параскеви, Отців Церкви св. Василія Великого, св. Івана Златоустого,  св. Івана Сучавського,  апостолів Петра і Павла, архангела Михаїла, св. мучениці Доменіки.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!