Мандруйте з «Твоїм містом»: три непопсові локації Львова

4733 1
Сучасний Львів став справжнім туристичним центром. Можливо не всім відомо, що унікальність нашого міста сягає далеко за межі площі Ринок та прилеглих до неї вуличок. Tvoemisto.tv розпитало в екскурсовода Констянтина Бережко про три непопсові локації Львова, з історією, де зберігся дух справжнього Львова.
фото: jew-observer.com, ukrainaincognita.com, uatravel.org

фото: jew-observer.com, ukrainaincognita.com, uatravel.org

1. Руїни синагоги на вулиці Староєврейській

Із руїнами синагоги, побудованої ще у 16 ст. пов’язана одна цікава легенда. Найпопулярніша легенда говорить про те, що коли синагогу побудували, то єзуїти змогли знайти документи, що підтверджували право власності на цю землю. Євреї засмутилися, бо йшлося про їхню найбільшу святиню у Львові. Вони бачили виходу і не знали, як вирішити це питання. Тоді дочка равина наважилась прийти до єпископа з проханням віддати синагогу місцевій громаді. Він спочатку відмовив, але, побачивши вроду дівчини, передумав. Як твердить легенда, єпископ сказав, що віддам будівлю лише у випадку, якщо станеш моєю. Дівчина погодилася. Але тієї ж ночі її серце не витримало такого приниження і вона покінчила життя самогубством. За  легендою євреї, пам’ятаючи її жертовний вчинок, вирішили назвати синагогу на честь дівчини. Сьогодні залишки мурів цієї синагоги досі називають "Золота Роза".

2. Площа Старий ринок

Це місце називають історичним центром Львова. Історики кажуть, що тут був рибний базар, а також, що на площі продавали кур і від пір’я вона завжди здавалася засніженою. Недалеко знаходиться одна із най-найдавніших за архітектурою церков у Львові – церква св. Миколая.

Також поруч із площею Старий ринок знаходиться перший у Львові католицький костел, який князь Лев збудував своїй дружині –  Констанції Угорській. Кажуть що там вона і похована.
Якщо пройти трохи  далі – потрапите на вулицю Сніжну, на якій, до речі, знімали кадри радянського фільму “Д’Артаньян і три мушкетери”.

3. Львівська Цитадель

Цитадель було побудовано для оборони Львова, після 1848 року. Її територія складається із шести веж і будинку казарм.

Комплекс Цитаделі цікавий тим, що тут знаходився найбільший ставок у Львові, де в1930-40 рр. проходили хокейні змагання. На території знаходилися дві українські команди: «Україна-1» та «Україна-2». Цікаво, що один із членів цих команд Микола Скрипій, на прізвисько «Тигрис», створив першу у світі захисну маску для воротаря.


Отже, у Львові є ще багато цікавих місцин, які досліджуватиме наша команда. Мандруйте з “Твоїм містом”!


Читайте також:
24 Липня, 2015 00:52
Костянтин Прошу виправити - не Мережко, а Бережко
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!