На Львівщині ділянки для ветеранів АТО можуть отримати місцеві бізнесмени

3389 0
83 поблизу озера Наварія у Пустомитівському районі, що за 15 км від Львова, безкоштовно передадуть у приватну власність.
Фото: VIKNA.IF.UA

Фото: VIKNA.IF.UA

Згідно з розпорядженням голови Львівської облдержадміністрації Олега Синютки, 83 ділянки поблизу озера Наварія у Пустомитівському районі мають виділити для учасників АТО. Однак за інформацією «Наші гроші. Львів», у переліку отримувачів земель можна знайти чимало бізнесменів.

У ЛОДА коментувати ситуацію відмовились, тож журналісти самостійно проаналізували список із 83 отримувачів ділянок. Завдяки відкритим джерелам вдалось дізнатись, що серед претендентів на землю принаймні 44 особи є військовослужбовцями, учасниками АТО або членами їхніх сімей.

Читайте також: Чиновника Львівської облради, який виписав дружині 24 премії, звільняти не будуть

Серед інших 39 отримувачів земельних ділянок є чимало осіб, про яких не вдалося знайти взагалі ніякої інформації. Втім, як мінімум десятеро з них не є учасниками АТО. Зокрема, йдеться про Ольгу Киричук, яка, як заявляла раніше, була волонтеркою. У списку є й бізнесмен Артем Хмиз, екс-депутат Львівської міськради Андрій Дзюбан, що є власником чи співвласником таких компаній, як «Майстерня карамелі», «Старий Львів», «Бум! Бурум», «Тітонька Софі» та інших.

Крім цього, землю отримає їхній спільний бізнес-партнер по компанії «Тантес Снейлз» Орест Давидко. За його словами, він також був волонтером. До списку потрапив й чоловік відомої львівської активістки Наталії Шелестак Андрій Мацалак. Крім волонтерів, землю можуть отримати й люди, які не можуть пояснити, яким чином вони там опинилися. Наприклад, Микола Кишинський, екс-власник ТОВ «Вуглепромгруп», заявив, що не є волонтером чи учасником АТО.

Читайте також: Львівські комунальники розірвали угоду на ремонт туалетів у ратуші

Керівник ГО «Ветеранська спілка воїнів АТО» Олександр Лопачук, який також потрапив у список, у коментарі «НГ. Львів» заявив, що не хоче коментувати ситуацію, проте додав, що йому дали можливість додати у список декілька «своїх хлопців». Лопачук також підтвердив інформацію про те, що робив пропозицію комусь із львівських бізнесменів оплатити виготовлення проектної документації для кількох учасників АТО і отримати за це місце у списку. Але не сказав, кому саме. Вартість документації, за словами Лопачука, становить 5 тис. грн.

Читайте також: Учасникам АТО залишили безкоштовний проїзд в автобусах на Львівщині

Враховуючи, що виготовлення документації на одну ділянку коштує приблизно 5 тис. грн, відповідно на 83 ділянки – 415 тис. грн. Одну «сотку» землі біля озера Наварія продають в середньому по 2,5 тис. доларів. Відтак продаж семи «соток» землі (однієї ділянки) міг би перекрити вартість виготовлення документації для всіх 83 ділянок.

Окрім цього, юридичний статус даної земельної ділянки нині є предметом судового розгляду. 24 квітня 2018 року Пустомитівська міська рада звернулась із офіційним листом до голови ЛОДА Олега Синютки з проханням не приймати розпоряджень про затвердження проектів землеустрою та відведення у приватну власність ділянок на даній території, оскільки це буде суперечити генеральному плану села Наварії, згідно з яким ця територія визначена, як територія «зелених насаджень та місць масового відпочинку людей».


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!