Київ

На Вокзальній площі зміниться організація руху транспорту. Що пропонують КМДА і активісти

680 0
Посадовці відхилили основні вимоги активістів
Центральний вокзал Києва. Фото: з відкритих джерел

Центральний вокзал Києва. Фото: з відкритих джерел

16 квітня на Київській майстерні міста заступник голови КМДА Костянтин Усов презентував плани зі зміни організації руху на Вокзальній площі, свої пропозиції внесли і активісти. Про це повідомляє ГО «Пасажири Києва».

Ключові фінансові принципи змін на Вокзальній:
- мінімізація витрат з бюджету міста
- максимально короткі строки втілення проєкту поточними роботами, без потреби виконувати реконструкції чи капітальні ремонти, які на період воєнного стану недоцільні.

Ключові завдання:
- зменшити хаотичність руху автомобілів,
- унеможливити порушення правил паркування,
- ліквідувати транзитний автомобільний трафік,
- покращити пішохідну доступність
- зменшити затримки руху комунального громадського транспорту.

До реорганізації руху були залучені різні розробники — з Луцька, Харкова, Львова та київського КП «Центр організації дорожнього руху», за основу взяли концепцію ЦОДРу.

Експерт Дмитро Беспалов, який проводив транспортне моделювання, зазначив, що наразі на площі затримки виникають через постійні "конфлікти" між транспортними засобами і значну частку транзитного трафіку, якщо розв'язати ці проблеми, то затримки і громадського і приватного транспорту зменшаться приблизно на 40%.

Запропоновані зміни від КМДА:

1. Ліквідація руху автомобілів на найближчому до вокзалу розвороті, яка складається з 3-х автомобільних смуг. За рахунок цього збільшується загальний простір для пішоходів. Залишиться лише обмежений заїзд для авто організацій, які розміщені в пішохідній зоні.

2. Найкраща доступність (перший та другий розвороти) до вокзалу буде забезпечена для комунального! громадського транспорту, проте віднесено зупинки маршруток.

 3. Створення велосмуг по вул. Симона Петлюри та впорядкування паркування по вулиці — паралельно замість “ялинки”. Разом з U-Cycle пропонували облаштувати одно- або двосторонні велосмуги, захищені парковкою.

4. Ліквідація наскрізного проїзду для транзитного трафіку через вул. Симона Петлюри – пл. Вокзальну – вул. Павла Скоропадського (в обидва напрямки). Натомість з боку вул. Скоропадського організовується розворотне коло з можливістю висадки пасажирів.

5. Організація малого розвороту для автомобілів, які не мають потреби їхати прямо до вокзалу. Водночас реалізація розвороту в такому вигляді, щоб унеможливити там зупинку та стоянку авто.

6. Встановлення достатньо великої кількості направляючих стовпчиків (делінеаторів), щоб не допустити хаотичне паркування.

7. Покращена організація паркувального простору на площі з автоматичними шлагбаумами на в’їзд та виїзд за рахунок єдиної існуючої зеленої зони, яка з’явилась в рамках останньої реконструкції у 90-і.

Ключові пропозиції Пасажирів Києва та U-Cycle були такими:
1. Замість розширення парковки збільшити кількість дерев та озеленення
2. Покращити пішохідну доступність зеленої зони або принаймні просто залишити зелену зону.
3.Облаштувати одно- або двосторонні велосмуги, захищені парковкою.

Як зазначили активісти, ці пропозиції направили в ЦОДР і обговорювали на позачерговому засіданні Майстерні міста, але представники ЦОДРу і Департаменту транспортної інфраструктури їх не підтримали.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!