Не лише грип: якими вірусами львів’яни можуть заразитись цієї зими

3439 0
Деякі з них є небезпечними для дітей, бо можуть спровокувати бронхіти та подібні захворювання органів дихання.
фото: Львівський портал

фото: Львівський портал

Від початку епідсезону у Львові лабораторно підтвердили 11 випадків захворювання на вірус грипу А. Проте серед хворих із ознаками грипу та ГРВІ виявили й інші вірусні захворювання. Про це повідомляє лабораторний центр МОЗ.

Читайте також: Сезон грипу 2018-2019. Що треба знати, щоб вберегтися

Щодо грипу та ГРВІ, то за другий тиждень року – 7-13 січня – на ці хвороби на Львівщині захворіли 9 577 людей, що на 763 людини більше, аніж попереднього тижня. У Львові захворіли відповідно 2580 та 2385 людей. Майже половина хворих львів’ян – 48,9% – діти віком до 17 років. За звітний тиждень в стаціонари госпіталізовано 136 людей, з яких 51 дитина.

У Лабораторному центрі МОЗ зазначають, що до епідпорогу ще далеко – у Львові показник захворюваності на рівні 333,4, а епідпоріг – 685,89.

Окрім 11 випадків захворювання на вірус грипу А, лабораторно виявлено й інші типи вірусних захворювань зі схожими грип ознаками. Це риновіруси,   віруси парагрипу ІІ, ІІІ та ІV типів,  аденовірус, коронавіруси та метапневмовіруси. Нові збудники цих вірусів виявлені лише у 2000-х роках. Важливо, що два останніх з великою імовірністю провокують обструктивний бронхіт та інші захворювання дихальних шляхів у дітей перших років життя. Також ці віруси сприяють загостренню алергій, що, у свою чергу, значно збільшує тривалість хвороби.

Читайте також: Як відрізнити грип від застуди. Поради від МОЗ

Аби убезпечити себе від грипу та ГРВІ, варто дотримуватись таких правил:

  • якомога менше перебувайте поряд із хворими, які мають нежить або кашель, а якщо захворіли ви,  тримайте дистанцію з іншими, уникайте місць скупчення людей, одягайтеся по погоді, стежте, щоб ноги були сухі, носіть теплий головний убір та рукавички.
  • захворіли – лишайтеся вдома.
  • прикривайте ніс та рот під час кашлю та чхання  ліктем або серветкою – це знизить ймовірність передачі інфекції іншим.
  • часте миття рук допоможе захиститися від мікробів.
  • намагайтеся не торкатися руками обличчя, бо на них багато мікробів та вірусів.
  • ретельно чистіть та дезінфікуйте поверхню, до якої часто торкаєтеся вдома, на роботі або в навчальних закладах, регулярно провітрюйте приміщення – особливо, якщо в приміщенні перебуває хворий, стежте за достатньою тривалістю сну, будьте фізично активними, уникайте стресу, пийте багато води та харчуйтеся поживною  вітамінізованою їжею.
  • якщо ви захворіли, не потрібно займатись самолікуванням, а зверніться до свого сімейного лікаря: тільки лікар зможе правильно оцінити важкість  стану, поставити діагноз та призначити правильне  лікування.

Читайте також: Які препарати МОЗ не рекомендує давати дітям у випадку грипу та ГРВІ. Перелік

Окрім того, зазначають медики, найкращий спосіб вберегтися від грипу – щорічна вакцинація. У цьому сезоні в Україні  доступні дві вакцини від грипу: чотиривалентна Vaxigrip Tetra французького виробника Sanofi Pasteur і тривалентна GC Flu південнокорейської компанії Green Cross Corporation. Станом на 11 січня у Львівській області отримали щеплення проти грипу 5114 людей, із них із групи  ризику – 4880.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!