Почніть із малих речей. У християн східного обряду від сьогодні – Великий піст

1458 0
Не висувайте собі вимог, які складно виконати під час Посту: почніть від малих речей.
Фото: ukr.media

Фото: ukr.media

У християн східного обряду 15 березня починається Великий піст, який триватиме до 2 травня – Світлого Христового Воскресіння. Передпасхальний піст називають Великим не тільки через його тривалість, а й через його важливість і значення в житті Церкви і християнина. Його називають також Чотиридесятницею, це одна з найдавніших і найбільш священних установ. 

Святий Хосемарія Ескріва де Балаґер радить не висувати собі вимог, які складно виконати під час Посту: почніть від малих речей. Ідей на великопісне виправлення життя багато. Про це повідомляють на сайті Credo та дають кілька вказівок на великопісні постанови. Виберіть одну або сім і почніть практикувати.    

1. Іспит совісті – щодня дивіться, чого вам бракує

«Якщо ти насправді борешся – тобі потрібен іспит сумління. Роби його з «дикою» щирістю, тобто відважно: так само, як дивишся у дзеркало, щоб перевірити, де ти поранився чи забруднився, або ваші недоліки, які потрібно усунути».

2. Проста молитва

«Не забувай своїх дитячих молитов, яких, може, тебе навчила мама. Повторюй їх щодня, з простотою, як раніше. Коли хтось покидає молитву – спершу живе тими «духовними резервами», а потім… обманом. Католик без молитви…? Це як солдат без зброї».

3. Хресна Дорога

«Май небагато особистих молебнів, але нехай вони будуть постійні. Хресна Дорога - ось могутній і сповнений змісту молебень! – Бажаю тобі виробити звичку роздумів над чотирнадцятим стоянням Страстей і Смерті Господньої в кожну п’ятницю. – Запевняю тебе, що зачерпнеш тут сил на цілий тиждень».

4. Молитва Розарію – для найбільш потребуючих

«Святий Розарій – це потужна зброя. Використовуйте її з упованням, і результати здивують. Май живу побожність до Божої Матері. Вона вміє бути делікатно вдячною за подарунки, якими ми Її обдаровуємо. Окрім того, якщо молитися щодня святий Розарій з духом віри та любові, Марія постарається дуже далеко попровадити тебе дорогою свого Сина».

5. Читання Святого Письма

Хочеш учитися від Христа і брати приклад із Його життя? Розгорни святе Євангеліє і послухай діалог Бога з людьми… з тобою. Я тобі порадив щодня читати кілька хвилин Новий Завіт – щоб ти входив у кожну сцену і брав у ній участь як іще одна постать. — Це все для того, щоб ти уособлював Євангеліє, «виконував» його в своєму житті й щоби завдяки тобі інші теж його «виконували». 

6. Умертвлення – щоденність без коверзувань і маруди (умертвлення – відмова самому собі у якійсь приємності або завдання собі будь-якої розважливої, тобто не шкідливої прикрості, з тією метою, щоб закрити собі дорогу до гріха або з метою духовного поступу).

«Без умертвлення немає щастя на землі. День без умертвлення – день втрачений, бо, якщо ми не зреклися себе, – не склали цілопальну жертву. Чи ти колись у якійсь справі противився своїм забаганкам, своїм капризам? – Поглянь, що Той, Хто тебе про це просить, – прибитий до Хреста, відчуває прагнення всіма своїми духовними чуттями і почуттями, і має на голові терновий вінець… заради тебе».

7. Часта участь у Євхаристії

«Як чудесно впливає Свята Євхаристія на поведінку, а головне, на духа – людей, які її приймають часто і з побожністю. Коли наближаєшся до Дарохранительниці – подумай, що Він… чекає на тебе двадцять століть! Ти кажеш, що Меса довга, а я додаю: бо твоя любов коротка».

Цитати походять із книжок св. Хосемарії Ескріва «Дорога», «Борозна», «Кузня»



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!