Що їсти у піст, щоб не зіпсувати здоров'я. Поради нутриціолога

3165 0
На жаль, часто під час посту в раціоні з’являється забагато шкідливих продуктів, що можуть призвести до дефіциту вітамінів групи В, гіпертонії та інших проблем.
Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

Фізіолог людини, нутриціолог, засновниця онлайн-школи здорового харчування Nodiet Ольга Дорош – про те, що їсти в піст, щоб був збалансований раціон та чим піст може зашкодити.

Отримую частенько запитання про піст, тож поговоримо. Чи можна? Загалом – так. Здається ще ніхто не вмирав за 40 днів без м’яса (а для багатьох це час без ковбаси, сосисок й іншого «трешняку», тож піст тут навіть корисний).

Читайте також: Чи потрібно їсти суп щодня. Який з них корисний, а який може нашкодити

Якщо відмовились лише від м’ясних продуктів – все ок. Якщо відмовились від яєць, молочки, риби – краще продумуємо раціон. Кому треба планувати особливо детально, що їсти або, можливо, не дотримуватись посту:

  • дітям
  • вагітним і жінкам на грудному вигодовуванні
  • спортсменам⠀
  • людям з травмами, проблемами шлунково-кишкового тракту, після операцій тощо
  • коли є дефіцит ваги.

Що їсти в піст, щоб був збалансований раціон? Їмо за методом тарілки, де:

  • половина тарілки: овочі, зелень, фрукти, ягоди, гриби, стручкова квасоля, спаржа, зелений горошок,
  • 25% – складні вуглеводи у вигляді цільних круп, цільнозернового хліба та макаронів, картоплі, батату, тощо. Рекомендовані цільні крупи: цільнозернова/плющена вівянка, бурий чи дикий рис, перловка, булгур, пшоно, ячмінь, кіноа, амарант.
  • 25% – білки: бобові, тофу, риба, морепродукти. Бобові – це не лише квасоля і горох, а також сочевиця, нут і хумус, маш.

Як вийти з посту? Їмо за принципом тарілки і поступово в невеликих кількостях вводимо яйця, молочку, м'ясо. Не треба переїдати.

Читайте також: Замість чипсів і сосисок. Як і чим нагодувати школяра

А є щось погане в пості? На жаль, часто під час посту в раціоні з’являється забагато наступних продуктів:

  • хліб і хлібо-булочні вироби (рафіноване борошно в складі, спред/маргарин – трансжири, що призводить до дефіциту вітамінів групи В, харчових волокон),
  • солодощі (надмір цукру, що призводить до підвищення глюкози, холестерину і зайвих кілограмів),
  • соуси (надмір солі, консервантів тощо, що призводить до гіпертонії),
  • засмажка: цибуля+морква+олія соняха/кукурудзи = передоз омега-6 жирних кислот і запальні процеси, збій ліпідного обміну,
  • супи з низькою нутрітивною цінністю (багато хліба, щоб наїстись).

Тому їмо в час посту за методом тарілки. Обережно з хлібом та солодощами. Якнайменше смаженої їжі, натомість варто додати більше коренеплодів/овочів/зелені/ягід/круп/бобових.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!