Хто може йти на планову госпіталізацію попри заборону уряду, а кому відмовлять. Пояснення лікарів

2327 0
Якщо пацієнтам за станом здоров’я потрібна медична допомога, то її надаватимуть, обіцяють чиновники.
Photo by Olga Kononenko on Unsplash

Photo by Olga Kononenko on Unsplash

На територіях помаранчевої або червоної зони епіднебезпеки від учора, 9 листопада, заборонили планові госпіталізації та операції. Tvoemisto.tv довідувалося, як допомогу отримуватимуть люди із хронічними захворюваннями та кому можуть відмовити у госпіталізації.

Читайте також: У міській лікарні Нового Роздолу прийматимуть хворих на Covid-19 

Керівник департаменту охорони здоров'я Львівської ОДА Орест Чемерис у коментарі Tvoemisto.tv сьогодні уточнив, що на Львівщині для тих пацієнтів, лікування яких можна відтермінувати на місяць-два чи пізніше, госпіталізацію чи операції тимчасово скасовують.

Під заборону не потрапляють пацієнти, відтермінування чи скасування лікування яких становитиме загрозу їхньому життю і здоров’ю. Якщо їм за станом здоров’я потрібна медична допомога, то її надаватимуть.

Як роз'яснив Tvoemisto.tv гендиректор 5 міської клінічної лікарні Львова Андрій Миськівхірургічні патології, грижа, варикоз, жовчнокам’яна хвороба з хронічним запаленням, хронічний панкреатит, атеросклероз, а також гематологія, онкологія є такими, що їхнє відтермінування може становити загрозу життю і здоров’ю людини.

«Водночас багато залежить індивідуально від перебігу і стану кожного пацієнта. Та ж сама грижа може бути пахвино-калитковою до коліна, яка вже не защемиться, а може бути маленький отвір грижових хвороб. Те ж при варикозі – буває швидше зсідання крові і можливість тромбоутворення, коли треба оперативно реагувати», – наголосив Андрій Миськів.

Читайте також: На «Арені Львів» можуть розгорнути мобільний госпіталь для хворих із коронавірусом

Відтермінованими, за словами головної лікарки пологового будинку №1 Людмили Шекети, можуть бути пластичні операції, які не є операціями першої необхідності.

«Пухлини, які обстежені, і нема кровотеч та болів, теж можуть бути на деякий час відкладені. Водночас на переривання вагітності, кровотечі потрібно реагувати негайно», – говорить вона для Tvoemisto.tv.

Міський голова Львова Андрій Садовий також сьогодні закликав львів'ян утриматися від нетермінових операцій.

«Кількість людей, які потребують госпіталізації, зростає. Станом на ранок понад 600 людей із запаленням легень перебуває в наших комунальних лікарнях. Саме тому планується, що будуть робитись виключно ургентні операції. Якщо є випадки, що операцію можна зробити через місяць-два, то так і треба робити, тому що зараз не найкращий час. Майже кожна лікарня сьогодні приймає хворих на Covid-19, тому на місці людей, які мають нетермінові операції, я б утримався, трошки зачекав», – сказав мер Львова.

Нагадаємо, що від учора, 9 листопада, в Україні заборонили у лікарнях планові операції та госпіталізації. Окрім цього, замість 50 тисяч ліжок для хворих із Covid-19 мають розгонути до 80 тисяч ліжок. 80% із них – забезпечити киснем.

Наступним, третім етапом реагування, буде розгортання мобільних шпиталів. Так, у Львові розглядають спорткомплекси та «Арену Львів» для організації таких госпіталів з метою госпіталізації хворих на коронавірусну хворобу. 

Ольга Коваль


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!