Чому на вулиці Шевченка зрізали аж 104 дерева та поїзд «Херсон-Львів» обстріляли. Підсумки доби

1748 0
Нині 4 травня та 435 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото Івана Станіславського/Твоє місто

Фото Івана Станіславського/Твоє місто

Ситуація на фронті: Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна повинна стати 33 членом Альянсу. «Я щиро бажаю Швеції завершити якомога швидше процедуру вступу. Разом із вами НАТО буде складатись з 32 членів. Україна може і повинна стати 33 членом. Я так думаю, і я справді бажаю цього нашій країні», – зазначив він на брифінгу з лідерами північноєвропейських країн.

За даними Генштабу (станом на 6:00), ворог і надалі зосереджує основні зусилля на наступі на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. На цих ділянках фронту відбито 40 атак, найзапекліші бої – за Бахмут та Мар’їнку.

Українська авіація та підрозділи ракетних військ і артилерії завдали 14 ударів по районах зосередження окупантів, а також 4 – по його зенітно-ракетних комплексах. Також уражено станцію радіоелектронної боротьби, 3 артилерійських підрозділи на вогневих позиціях, 3 склади боєприпасів та паливно-мастильних матеріалів, а також ЗРК.

Читайте також: Художник графіті з Парижа Крістіан Гемі створив окопний портрет Дмитра Коцюбайла «Да Вінчі». Як розповів Крістіан, більш відомий під псевдонімом C215, він створив портрет українського героя в окопі під Бородянкою, де в лютому/березні 2022 точились жорсткі бої.

Та: Львівські та британські школярі у п’ятницю одночасно запустять у небо повітряних зміїв. Участь в запуску в Львові візьмуть 50 школярів, серед яких кожен і кожна розкажуть про те, які їхні мрії і чому вони продовжують мріяти, попри події у рідній країні.

Акцент дня: «Якби дерева були в пріоритеті, то їх би обходили». Про реконструкцію вулиці Шевченка. За час реконструкції вул. Шевченка у Львові зрізали 104 дерева різних порід. Велику частину простору, де раніше були насадження, замостили плиткою або заасфальтували. Tvoemisto.tv з’ясувало, чому зрізали таку кількість дерев, хто ухвалив таке рішення та скільки висадять натомість.

«На вулиці Шевченка, де зараз триває реконструкція, є декілька ділянок, на яких усе повністю замостили й створили величезні острівці плитки. Це такі «гарячі зони», де дуже багато місця і можна було б ще посадити дерева. Простір є, а лунки не передбачені», – зазначив в коментарі Tvoemisto.tv львівський активіст, голова ГО «Зручне місто» Юрій Тер-Арутюнян.

Ключові події:

1. Взяти валютний кредит – це перекинути проблеми з комунальних підприємств на плечі львів’ян. Під час сесії 27 квітня депутати Львівської міської ради мали розглянути питання про затвердження кредитного договору між Європейським банком реконструкції та розвитку і ЛМР на 25 млн євро, але на цьому питанні між ними виникла дискусія. Чому частина депутатів не підтримує цього кредиту і чому він не відповідає інтересам міста пояснює депутат міської ради від фракції «Голос» Віталій Троць.

Читайте також: Викладач львівського вишу робив наукову кар’єру, використовуючи підроблені дипломи. На підставі підроблених дипломів він отримував вчені звання доцента та професора, наукові ступені кандидата наук та доктора наук, почесне наукове звання;

2. Під час обстрілу окупанти влучили в пасажирський вагон поїзда «Херсон-Львів». На момент обстрілу посадку на потяг ще не розпочали. Пасажири перебували в укритті. Потяг виїхав із Херсона до Львова із затримкою у 14 хвилин. На борту 116 пасажирів.

Провідник залізниці, якого було поранено під час обстрілу зараз перебуває у стабільному стані. У нього кілька рваних осколочних поранень, але загрози життю немає.

На цю же тему: Із Варшави до Рава-Руської курсуватиме потяг. Відправлення з вокзалу Варшави планується о 14:00 (за місцевим часом), з Любліна – о 16:00, прибуття до Рави-Руської – о 20:15 (за київським часом). Тут відбуватиметься пересадка на потяг «Укрзалізниці» до Львова. Повернення з Рави-Руської заплановане на 08:45, прибуття до Варшави – о 13:00;

3. Майже за 9 млн грн хочуть відремонтувати дорогу на частині вул. Стрийської. Підрядник повинен виконати асфальтобетонне покриття доріг, облаштувати дорожнє покриття без повної зупинки руху та підняти 10 існуючих дощоприймачів до рівня верхнього шару асфальтобетонного покриття.

До речі, перекриті для руху вулиці Львова тепер можна переглянути на онлайн-карті. Деталі – тут.

На цю ж тему: У Києві на деяких вулицях через ремонт доріг обмежать рух. Дорожники оновлюватимуть покриття у рамках поточного ремонту.

Та: Сполучення «Львів – Трускавець – Східниця» відновили. Відкрили рух для автомобільного транспорту тимчасовим мостовим переходом через річку Солониця;

4. Чи мають пацієнти платити за планові операції. Пояснення МОЗ. Хірургічні операції безкоштовні у всіх медзакладах України, які мають відповідний договір із НСЗУ.

На цю ж тему: Хто може на Львівщині отримувати зарплату від 20 тисяч грн. Актуальні вакансії. Станом на початок травня на Львівщині серед більш ніж 5000 вільних робочих місць є понад 300 пропозицій роботи із зарплатою, що стартує від 20 тисяч гривень;

5. На захист імені Чайковського в назві Київської консерваторії стала ГО із США з кримінальним шлейфом. Заклад похвалився листом ГО із США, яке підтримує збереження імені Чайковського в його назві. Однак авторами листа на підтримку Чайковського виявились білоруські емігранти в США, які можуть мати зв’язки із криміналітетом.

Читайте також: Три виставки у Львові, які варто відвідати. Tvoemisto.tv підготувало ТОП-3 виставки, які зараз тривають у місті.

Слава Україні. Гарного Вам дня!

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!