Львівські ресторатори оскаржуватимуть адмінпротоколи за порушення карантину у судах

1753 0
Підприємці сподіваються, що карантин вихідного дня скасують.
Фото: Тарас Бабенчук

Фото: Тарас Бабенчук

Львівські ресторатори, яким у ці вихідні виписали протоколи за порушення карантину вихідного дня, готуються оскаржувати їх у суді. Чи будуть працювати у наступні вихідні поки що не знають, сподіваються, що постанову Кабміну про карантин вихідного дня скасують або відкоригують.

Читайте також: «У підприємців є прекрасні позиції для захисту», – адвокат про протоколи поліції і карантинний бунт Львова

«Штрафи точно будуть оскаржені. Є сумніви щодо законності рішення про карантин вихідного дня, є запитання щодо процедур. Патрулі не були юридично готові, самі не розуміли ні правового принципу, за яким це робиться, ні деталей законодавства. Рішення про штрафи прийматиме суд», – каже у коментарі Тvoemisto.tv ресторанний маркетолог Всеволод Поліщук.

Він певен, що більшість рестораторів розуміють ризики і загрози у цій епідемії. Вони радше б закрили свої заклади на повний карантин, аніж на карантин вихідного дня.

«Багато рестораторів за те, щоби був повний локдаун. Він дав би можливість перегрупуватись, перекласти на форс-мажор частину витрат, оплатити їх пізніше. Також можна було б сподіватись на якусь компенсацію від держави. Багато хто і так працює на нуль, або в мінус, а карантин вихідного дня той мінус поглиблює», – пояснює він.

Він також додає, що рішення виконкому, яке прийняли у п’ятницю, про те, що до 30 листопада субота та неділя на території Львова оголошені робочими днями, не стимулює рестораторів працювати, воно радше є продовженням, відгуком міської влади на протести і позицію підприємців.

«Воно якоюсь мірою легалізувало роботу закладів у вихідні, але більше воно допомогло тим, що зменшило соціальну напругу між бізнесом і іншими містянами. Багато людей, які приходили у ці два дні у ресторани, говорили, що не дуже планували десь йти, але прийшли, щоби підтримати бізнес у важкий час. У багатьох закладах було більше людей, ніж попередніми вихідними», – додав він.

Читайте також: У раді зареєстрували постанову про скасування карантину на вихідні

Три протоколи оскаржуватиме в суді власниця трьох львівських закладів – «Чотири Чебуреки. Prosecco Bar», що на вул. Староєврейській, 16 і вул. Героїв УПА, 40 та «Пара булок і компот», що у проїзді Крива Липа – Тетяна Абрамова.

«У мене три протоколи на один і то й ж заклад. Виписали їх на бармена і на адміністратора. Оскаржуватиму їх, звичайно. Для нас рішення виконкому було аргументом вийти на роботу, але є і Конституція України, є право на працю. Сподіваюсь рішення уряду про карантин вихідного дня скасують», – зазначає вона.

Тетяна Абрамова також говорить про те, що повний локдаун був би більш зрозумілим, бо нині і так працювати важко через те, що відвідувачів у закладах все менше.

«Повний локдаун був би вигідніший і зрозуміліший. Дуже впали клієнтопотоки, у нас немає туристів. Половина людей нині налякані, частина грошей не мають, частина хворіють, тому людей мало», – додає вона.

Читайте також: Кабмін має відкорегувати постанову про «карантин вихідного дня», – Садовий про нараду у Шмигаля 

Керівник PR-відділу Холдингу емоцій «!FEST» Тарас Маселко розповів Тvoemisto.tv що мережа готується оскаржувати три протоколи поліції у суді. Як працюватимуть заклади холдингу емоцій «!FEST» у ці вихідні, поки що не відомо.

«Маємо три протоколи. Будемо їх оскаржувати. Ми ще оговтуємося після вихідних. У середу чи у четвер буде інформація, як працюємо далі. Ми виходили на протест, ми говорили, що це величезний удар по економіці. Якщо далі так буде продовжуватися, то чимало закладів просто позакриваються», – зазначив він. 

Додамо, що мер Львова Андрій Садовий сьогодні заявив, що постанову Кабінету Міністрів про «карантин вихідного дня» планують відкорегувати, для того, щоб максимально врахувати думку підприємців, які потрапляють під її дію.

Також у Верховній Раді зареєстрували проєкт постанови про скасування карантину вихідного дня, зазначаючи, що уряд вдався до неоднозначних рішень, які поставили багатьох громадян у безвихідне становище.

Нагадаємо, протягом вихідних днів, 14 та 15 листопада, у Львові та області правоохоронці припинили роботу 664 суб’єктів підприємницької діяльності, які працювали всупереч вимог постанови про карантин вихідного дня та склали 133 адмінпротоколи про порушення карантину. 

Вікторія Савіцька



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!