СБУ викрила на Львівщині масштабну аферу з Covid-сертифікатами

2785 0
Щодня ділки виготовляли по 10-15 підробок і «заробляли» на цьому понад пів мільйона гривень щомісяця.
фото: управління сб україни у львівській області

фото: управління сб україни у львівській області

СБУ викрила нові мережі із виготовлення та продажу фейкових Covid-сертифікатів та ПЛР-тестів. Їхню протиправну діяльність на Львівщині та Рівненщині та у Києві зупинили у ході спецоперацій Служби безпеки. Загалом зловмисники «обслужили» понад 10 тисяч людей. Про це повідомили у пресслужбі СБУ.

Зокрема, на Львівщині викрили міжнародну групу людей на масштабних махінаціях із даними про вакцинацію від Covid-19. Правоохоронці встановили, що один із організаторів оборудки координував дії зловмисників, перебуваючи на території сусідньої країни.

Читайте також: Як і чому частина львів'ян купує сертифікати вакцинації

За даними слідства, мешканці Львова та області підробляли «документи» про вакцинацію протягом 4 місяців. Вони залучили до «справи» медпрацівників, які вносили персональні дані «клієнтів» в електронну систему охорони здоров’я «eHealth». Вартість підробленого міжнародного сертифікату становила 250€, внутрішнього – 1 800-2 000 гривень.

Щодня ділки виготовляли по 10-15 підробок і «заробляли» на цьому понад пів мільйона гривень щомісяця.

У ході обшуків, проведених за адресами роботи та місцями проживання зловмисників, правоохоронці вилучили:

  • комп’ютери, з яких вчинялося неправомірне втручання в електронну інформаційну систему Національної служби здоров’я України;
  • «медичні документи», що свідчать про фейкові щеплення;
  • дублікати печаток та штампів медичних установ, які мають дозвіл на здійснення щеплень та видачу сертифікатів про вакцинацію.

 

Читайте також: Кіберполіція викрила розробника фейкової копії «Дії». Йому загрожує до 6 років в’язниці

Наразі організатору та двом його спільникам повідомили про підозру у вчиненні злочинів за ч.3 ст. 190, ч.3 ст. 358 Кримінального кодексу України. Проводять слідчі дії для з’ясування всіх обставин правопорушення та встановлення всіх причетних до оборудки осіб.

Нагадаємо, що за підробку Covid-сертифікатів на порушників чекатиме:

  • До 34 тис. грн штраф або обмеження волі до 2 років – для українців, які будуть використовують підроблені документи;
  • До 68 тис. грн штраф або обмеження волі до 2 років та позбавлення права обіймати посаду – для лікарів, які вносять неправдиву інформацію до бази даних;
  • До 170 тис. грн штраф або позбавлення волі до 3-х років – за виготовлення та продаж фальсифікатів.

 

Про те, як і чому частина львів'ян купує сертифікат вакцинації, а також чим може обернутися фальшований тест або сертифікат для людей, можна прочитати у матеріалі.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!