Що дасть Україні новий Бескидський тунель

4637 0
60% перевезень через західний кордон України здійснюють саме через Бескидський тунель, що сполучає Львівщину та Закарпаття.
фото: Вікторія Ейсмунт

фото: Вікторія Ейсмунт

Сьогодні, 24 травня, у Карпатах відкриють один з найбільших інфраструктурних об’єктів України – Бескидський тунель, безпосереднє будівництво якого тривало з 2013 року. Tvoemisto.tv пропонує ознайомитися з перевагами, які отримає наша держава від появи нового тунелю.

Чинний одноколійний Бескидський тунель був побудований ще у 1886 році за часів Австро-Угорщини. Першим про плани будівництва нового тунелю заявив на початку 2000-х років тодішній міністр транспорту Георгій Кірпа. Гроші на будівництво позичив Європейський банк реконструкції та розвитку та Європейський інвестиційний банк. Загальна вартість будівництва склала 102 млн євро або 2,2 млрд гривень з врахуванням індексації. Проект почали розробляти у 2007 році, а безпосереднім будівництвом зайнялись у 2013. Основний генпідрядник – компанія «Інтербудтунель».

Читайте також: За Бескидським тунелем. Що нам дасть нова залізниця до Словаччини

Новий тунель стане частиною Пан'європейського транспортного коридору, який проходить територією Італії, Словенії, Угорщини, Словаччини та України. Його загальна протяжність – 1764,5 м, тобто він є другим за довжиною в Україні (Лутигинський тунель на Луганщині – 2062 м).

За очікуваннями інженерів, після запуску двоколійного тунелю пропускна здатність на Бескидському перевалі зросте удвічі – до близько 100 потягів на день замість 47 теперішніх. Тим часом максимальна швидкість поїздів зросте із 40 км за годину до 60-70 км за годину. Бескидський тунель обладнаний спеціальними датчиками загазованості повітря і камерами відеонагляду при в'їзді, виїзді та всередині. Також у ньому встановлено спеціальні витяжки.

Читайте також: Топ-5 відкриттів Порошенка на Львівщині. Інтерактивна мапа

Крім того, залізничники очікують, що запуск тунелю покращить сполучення закарпатських міст з Києвом, Дніпром, Харковом та Львовом. У планах — запуск потяга категорії «Інтерсіті» між Львівщиною та Закарпаттям.

Новий транспортний коридор має стратегічне значення для України, оскільки 60% перевезень через західний кордон країни здійснюється саме через нього. За словами прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана, тунель є важливою логістичною складовою маршрутів експорту української продукції в Євросоюз.

За інформацією сайтів epravda.com.uabiz.nv.ua


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!