Що має побачити кожен львів’янин: будинок Ландау

7811 0
Tvoemisto.tv продовжує публікувати цікаві факти про визначні місця Львова. Сьогодні пропонуємо вам 5 цікавинок про один із найгарніших будинків на вулиці Дорошенка, який має свою історію.
фото: lvovomania.blogspot.com, photo-lviv.in.ua

фото: lvovomania.blogspot.com, photo-lviv.in.ua

1. Будинок за адресою вулиця Дорошенка, 19, у Львові — багатоквартирний житловий чотириповерховий будинок із магазинним приміщенням на першому поверсі. Будівля прикрашає наше місто вже понад сто років та є пам'яткою архітектури місцевого значення.

Читайте також: Що має побачити кожен львів'янин. Палац Потоцьких

2. Кам'яницю зведено 1909 року для банкіра Едварда Ландау. Проект будинку розробив львівський архітектор Володимир Підгородецький. Його авторству також належить палац Дідущицьких на вулиці Лисенка, житлові будинки на вулицях Поповича та Саксаганського, проекти реконструкції готелю «Жорж» та синагоги Бет Гамідраш.

3. Карниз третього та четвертого поверхів прикрашено шістьма скульптурами. Це алегоричні зображення «Війни», «Миру», «Науки», «Мистецтва», «Праці» і «Торгівлі», які створив скульптор Петро Війтович, автор оздоблення Львівського оперного театру. Останній поверх оформлений необароковими фронтонами.

Читайте також: Що має побачити кожен львів'янин. Будинок вчених

4. Від моменту побудови, окрім житла, в будинку розміщувалися різні офіси та крамниці. Зокрема, з часів Речі Посполитої тут розташовувалася фабрика горілок і лікерів Канторовича, друкарня Гольдмана, крамниця тканин Кіндлера, магазин взуття Лаури Брук і ювелірний магазин Вельтшталя. Тенденція збереглась у радянські часи, у 1960-ті роки тут була друкарня газети «Львівський залізничник», а також працював магазин одягу «Піонер».

Читайте також: Що має побачити кожен львів’янин: фабрика повидла на Жовківській рогатці

5. Кам’яниця виділяється з-поміж своїх сусідок величезними вікнами, потужними коринфськими колонами, вигадливими балконами, розкішною ліпниною. Однак, головна прикраса будинку – це все ж таки шість скульптур, встановлених на карнизі над третім поверхом. Характерне зовнішнє оформлення, масштабність скульптур надають будівлі палацового характеру. Будинком Ландау на вулиці Дорошенка, 19, приємно милуватися, проходячи повз та підвівши очі догори.

Джерело: Вікіпедія, Фотографії старого Львова, Львовоманія

Підготувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!