Топ-5 популярних запитань і відповідей про медичну реформу

3547 1
У Міністерстві охорони здоров’я відповідають на найбільш популярні запитання українців про медичну реформу.
Фото: about-ukraine.net

Фото: about-ukraine.net

Що відчутно зміниться для пацієнта з 1 січня 2018 року? 

З 1 січня 2018 року кожен пацієнт зможе отримувати первинну допомогу абсолютно безкоштовно в обраного ним сімейного лікаря. Пацієнт може обрати свого сімейного лікаря та укласти з ним декларацію і таким чином зареєструватися в електронній системі охорони здоров'я E-Health. З цього часу уся медична інформація буде зберігатися у вашій електронній медичній картці. Це дозволить лікарю бачити повну картину та історію хвороб та не губити інформацію. 

Ви можете укласти декларацію з сімейним лікарем у будь-який час, навіть під час першого візиту, коли вам знадобиться медична допомога. Базові аналізи будуть також безкоштовними в амбулаторії сімейного лікаря. Якщо сімейний лікар буде вимагати додаткові кошти під час лікування, ви зможете звернутися зі скаргою до Національної служби здоров’я, а також замінити лікаря. Буде розширений перелік ліків, вартість яких за рецептом від сімейного лікаря, відшкодовується державою повністю або частково за програмою «Доступні ліки».

Що зміниться для медиків з 1 січня 2018 року? 

Перехідний період на нову систему фінансування – до 2020 року. У цей час зберігається та поступово зменшується фінансування на пацієнтів, які були приписані до сімейного лікаря раніше, та зростає частка пацієнтів, які уклали декларацію. Середня ставка для сімейного лікаря за приписану людину у 2018 році – 370 гривень.

Лікар первинної ланки матиме окремий бюджет на аналізи для пацієнтів. Річний тариф за літню людину (65+) та малюка – вдвічі більший за тариф на чоловіка 25 років. Лікар первинної ланки може діяти в статусі ФОП, ліцензійні умови спрощено. У такому випадку бюджет на підтримку пацієнтів піде напряму на його рахунок. Якщо лікар працює як найманий працівник, він домовляється про зарплату з керівництвом.
Власний прибуток лікаря ефективної сімейної практики з 2000 пацієнтами в статусі ФОП – до 18 тисяч гривень, медсестри – до 12 тисяч гривень. При цьому у групових практик менші витрати і більші доходи.

Як обраховуватимуть заробітну плату лікарям?

З 2019 року усі медичні заклади вторинної і третинної ланки почнуть переходити на нову модель фінансування. Національна служба здоров’я буде перераховувати медзакладам гроші за надану послугу за затвердженими тарифами, єдиними для всієї країни. У тарифі за послугу закладені всі витрати на її надання, у тому числі – оплата праці медичного персоналу. 

Читайте також: Найміть собі лікаря. Українців очікує кардинальна реформа медицини

Згідно із законопроектом №6327 у тариф закладається оплата праці медичних працівників не менша за 250 відсотків середньої заробітної плати в Україні за липень року, що передує року, в якому будуть застосовуватися тариф. Якби тарифи затверджувалися у 2017 році, це було б 13 400 грн без урахування податків.

При цьому реформа фінансування системи охорони здоров’я передбачає відмову від тарифних сіток зарплат та вільне формування ринку зарплат у комунальних медичних закладах. Тобто кожен медичний працівник домовлятиметься з керівництвом комунального медичного закладу про рівень заробітної плати в індивідуальному порядку, як це відбувається, наприклад, в приватних клініках.

Які саме маніпуляції входять до гарантованого пакету первинної медичної допомоги?

Сімейний лікар:
- спостерігає за станом здоров’я пацієнтів із допомогою різних досліджень, діагностує та лікує найбільш поширені хвороби, травми, отруєння, патологічні, фізіологічні (під час вагітності) стани;

- супроводжує пацієнтів із хронічними захворюваннями;

- надає невідкладну допомогу;

- направляє пацієнта для надання йому вторинної (спеціалізованої) або третинної (високоспеціалізованої) меддопомоги;

- проводить профілактику: вакцинацію, огляди та дослідження пацієнтів з груп ризику;

- надає консультації.

Сімейний лікар може спостерігати неускладнену вагітність та спостерігати за здоровою дитиною відповідно до вікових особливостей та потреб. А також надавати окремі послуги паліативної допомоги. Наприклад, оцінити ступінь болю, призначити та виписати рецепт на наркотичні засоби, психотропні речовини для лікування больового синдрому.

У рамках первинної медичної допомоги пацієнти гарантовано і безкоштовно можуть отримати:

Гематологічні дослідження
Загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою.

Біохімічні й імунохімічні дослідження сироватки крові
Глюкоза крові
Загальний холестерин
Аналізи сечі
Загальний аналіз сечі

Інструментальні методи дослідження
Електрокардіограма (ЕКГ) у стані спокою
Мікроскопія харкотиння.

Швидкі тести
Швидкі тести на ВІЛ, вірусний гепатит, сифіліс.

Сімейний лікар призначає ліки та виписує рецепти, за якими у тому числі можна отримати препарати за програмою відшкодування вартості ліків, що буде поступово включати все більше і більше захворювань та препаратів, а також оформлювати довідки, лікарняні листки.

Що таке електронна система охорони здоров'я eHealth?

E-Health — електронна система, яка допомагає пацієнтам отримувати, а лікарям — надавати якісні медичні послуги. Завдяки цій системі Національна служба здоров'я контролюватиме, наскільки ефективно витрачаються виділені на охорону здоров’я державні кошти, і запобігатиме зловживанням. eHealth буде впроваджуватися поступово, упродовж кількох років. Перший етап — первинна медична допомога: сімейні лікарі, терапевти та педіатри. 

Пацієнти укладатимуть декларації із обраними лікарями, і лікарі реєструватимуть їх у системі. НСЗУ зможе оплачувати лікарю ведення кожного пацієнта. А пацієнт отримає гарантовані державою безоплатні медичні послуги. Так eHealth допоможе реалізувати принцип «гроші ходять за пацієнтом». У майбутньому eHealth дасть можливість швидко отримати свою медичну інформацію, а лікарям — правильно ставити діагноз з урахуванням цілісної картини здоров’я пацієнта. 

Читайте також: Львів – серед найактивніших. Чого очікувати від реформи медицини

Система замінить паперові медичні карти і довідки, які губляться. Лікарі виписуватимуть електронні рецепти, які неможливо підробити. В Україні система складатиметься з центрального компонента, що відповідатиме за централізоване зберігання та обробку інформації, та медичних інформаційних систем (МІС).

Медичні заклади зможуть обирати будь-яку медичну інформаційну систему з-поміж тих, які пройшли перевірку і підключилися до центрального компонента eHealth. При цьому комерційні МІСи гарантовано надають базовий пакет електронних сервісів. Із повним переліком МІСів можна ознайомитися на сайті eHealth. 

«Якщо у вас залишилися запитання про те, як працюватиме медична реформа, запитайте у коментарях або приватних повідомленнях. За 30 днів ми плануємо відповісти на 50 найбільш розповсюджених запитань про медичну реформу. Розповідайте про медичну реформу своїм знайомим, щоб вони теж мали правдиву та зрозумілу інформацію», – додають на Facebook-сторінці «Підтримай медреформу: законопроекти 6327, 6604».

 


Читайте також:
28 Жовтня, 2017 18:56
Леся А як будуть працювати аптеки?пацієнти і далі будуть лікуватися в аптеках і не ходити до лікарів чи всетаки буде рецептурний відпуск медпрепаратів як у цивілізованій Європі
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!