У Львівській архиєпархії УГКЦ новий єпископ-помічник. 7 фактів про о. Володимира Груцу

3639 0
Сьогодні, 7 квітня, у день празника Благовіщення Пресвятої Богородиці, у львівському соборі святого Юрія відбулася архиєрейська хіротонія о. Володимира (Груци), ЧНІ.
Фото: risu.org.ua

Фото: risu.org.ua

Єпископ-номінат Володимир Груца, ЧНІ, народився 19 серпня 1976 р. в Добромилі на Львівщині.

У 1994 році вступив до Згромадження Найсвятішого Ізбавителя, в якому 2000 року склав вічні обіти, а 12 лютого 2001 р. отримав пресвітерське рукоположення.

Філософсько-богословську освіту здобував у редемптористській семінарії в Тухові (Польща) та в Краківській Теологічній Академії (сьогодні Папський Університет Йоана Павла ІІ) в Польщі. У 1998-2002 та 2003-2008 роках продовжував навчання в Інсбрукському університеті (Австрія), закінчивши його захистом докторату з догматичного богослов’я.

Після завершення навчання, під час якого виконував душпастирські обов’язки в Інсбруці, о. Володимир від 2009 до 2012 року був директором студій в Львівській провінції Згромадження Найсвятішого Ізбавителя, а від 2013 виконує обов’язки Вчителя новиків. Одночасно, викладає догматичне богослов’я в УКУ, Львівській Вищій Духовній Семінарії та Семінарії Отців Василіян у Брюховичах.

14 січня 2016 р. у Ватикані повідомлено про те, що Святіший Отець Франциск надав свою згоду на канонічне обрання Синодом Єпископів УГКЦ Високопреподобного о. Володимира Груци, ЧНІ, Єпископом-помічником Львівської архиєпархії УГКЦ, надаючи йому титулярний осідок Баганни (Dioecesis Bahannensis).

Головним святителем нового єпископа став Патріарх УГКЦ Святослав (Шевчук), співсвятителями – Архиєпископ і Митрополит Львівськвський Ігор (Возьняк) та єпископ Самбірсько-Дрогобицький Ярослав (Приріз). Патріарх Святослав нагадав, що кожен архиєрей, як наступник апостолів, повинен виконати три основні завдання – освячувати народ, навчати його та керувати Божим людом.

«Керувати Божим людом не означає просто бути ще одним бюрократом від релігії, добрим адміністратором. Ні. Управляти Божим людом – означає показати людям дорогу до неба, повести його за Христом», – наголосив Блаженніший Святослав.

Напередодні, 6 квітня в архикатедральному соборі св. Юрія відбувся Чин архиєрейського наречення єромонаха Володимира (Груци).

Володіє, крім української, російською, польською, німецькою та англійською мовами.

За даними РІСУ, CREDO, сайт Львівської архиєпархії УГКЦ

Опублікував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!