У львівський музей передали знайдені у бідонах архіви українських повстанців. Фото

2145 0
Знахідку виявили на Мостищині.
Фото: Віктор Синицький

Фото: Віктор Синицький

У музей-меморіал «Тюрма на Лонцького» у Львові передали знайдені на Мостищині документи часів ОУН-УПА. Про це Tvoemisto.tv розповів науковий співробітник музею Віктор Сеницький.

Читайте також: «Апостолів» Сосенка зі Славського привезли на реставрацію до Львова

Архів зберігали у двох бідонах, наразі документи просушують. З одного матеріали збереглися у досить хорошому стані. Найціннішими є звіти про діяльність ОУН-УПА, а також видання «Хто такі бандерівці і за що вони борються».

«Це оунівські звіти, пропагандивні матеріали і особисті документи повстанців. Найціннішими власне є звіти з інформацією, що відбувалося на території, де вони діяли. Серед пропагандивних матеріалів є листівки зі закликами до селян, інтелігенції і робітників не йти на радянські вибори. Є листівка, «Що принесе сталінський комунізм?», де доводиться, що народ був дуже бідний», – розповів Віктор Сеницький.

Документи знайшли у лісі в Мостиському районі.

Читайте також: Ще один музей на карті. На Львівщині відновлюють садибу, в якій буде Центр стрілецької звитяги

«Повстанці робили подібні схованки– хтось у лісі, хтось на стриху, хтось на городі закопував», - уточнив співробітник музею.

Наразі зміст матеріалів вивчають науковці.

Христина Гоголь

Фото надав Віктор Сеницький


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!